150 собственици на аптеки на протест пред МЗ (снимки)

Нели Чолашка 17 юли 2012 в 14:15 2123 3

Протест на фармацевтите   Снимка: Сергей Антонов
Протест на фармацевтите Снимка: Сергей Антонов

Близо 150 собственици на аптеки се събраха днес по обяд пред Министерството на здравеопазването (МЗ), за да протестират срещу намерението да бъдат намалени максималните надценки на медикаментите с 2%.

Мотивите им са, че с готвените от МЗ промени в наредби и закона, касаещи ценообразуването на лекарствата, достъпът до медикаменти за пациентите ще бъде затруднен, защото ще се стигне до закриване на аптеки.

Срещу подготвените законодателни промени с цел да бъдат намалени цените на медикаментите на пазара са и от Българския фармацевтичен съюз (БФС), и от Асоциацията на собствениците на аптеки, които обикновено са на различни позиции.

Според БФС намаляването на надценките ще влоши допълнително достъпа до лекарства, защото ще доведе до съкращения на фармацевти и затваряне на малки аптеки. По техни данни в 39 общини в момента няма аптеки, които да работят със здравната каса, в 105 общини не се продават лекарства за злокачествени заболявания, в 58 - инсулин. 

И в момента надценките у нас са най-ниските в Европа, и въпреки това повечето аптеки работят под максималния възможен процент, аргументира се Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

„По новата наредба ще се сравняваме със 17 държави, затова точно за тези 17 държави направихме едно изследване с помощта на IMS (организация, която изследва цените на медикаментите в световен мащаб), което показа, че надценките в България са най-ниски”, уточни Костов. 

По думите му близо до максималните надценки работят основно аптеките в малките населени места с по 500-600 души население, където оборотът е малък, с което потвърди, че регионите с малко аптеки са застрашени от това да останат без аптека.

Здравният министър Десислава Атанасова не слезе при поротестиращите от страх да не я освиркат. Тя даде извънреден брифинг. 

"Не виждам, защо се протестира пред Министерството на здравеопазването, защото промените са в полза на пациентите. До скоро бях народен представител и хората многократно са заявявали, че средствата им не стигат, за да си закупят лекарства. В Закона за лекарствените средства се предлага намаляване с 50% на таксите за разкриване на аптеки, а не както се казва на протеста, че ще закриваме аптеки", коментира тя. 

Тя уточни, че с новия шеф на здравната каса Пламен Цеков обсъждали стимули за аптеките в малките региони, за да сключват договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 

Организаторите на протеста пред МЗ обявиха първоначално, че и пациентските организации ги подкрепят.

"Подкрепяме ги дотолкова, че трябва да има диалог и взаимни отстъпки, но ние сме за намаляване цените на лекарствата. Диалог има, но няма отстъпки", коментира Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!