140 години от гибелта на Васил Левски

19 февруари 2013 в 07:29 2481 1

Васил Левски
Васил Левски

140 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски отбелязваме днес.

В столицата честванията ще започнат с отслужване на панихида в столичния храм "Света София - Премъдрост Божия". С литийно шествие, духовниците ще се включат в държавното честване на паметника на Васил Левски, което е планирано за 18.00 часа.

Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет и фондация „Васил Левски” ще възпоменат годишнината от това скръбно, но безсмъртно за историята на нашия народ събитие с официална церемония-поклонение на паметника на Апостола на свободата в София.

Слово в памет на Апостола ще изнесе доц. Александър Костов – директор на Института по балканистика при Българската академия на науките. Военните ритуали ще бъдат изпълнени от Националната гвардейска част и Представителния гвардейски духов оркестър.

На церемонията пред паметника на Васил Левски ще присъстват председателят на парламента Цецка Цачева, президентът Росен Плевнелиев.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд. Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения.

Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците Комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени - Димитър Общи и Васил Левски.

Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 - тогава той още не е навършил 36 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови