130 000 мъртви души в Кърджалийско

Елица Мартинова 23 април 2013 в 10:11 1800 3

Избори, СНИМКА: АРХИВ/БГНЕС
Избори, СНИМКА: АРХИВ/БГНЕС

Огромна разлика между броя на живеещите в Кърджалийска област гласоподаватели и вписаните в избирателните списъци показва справка на Териториалното статистическо бюро (ТСБ) и Главна дирекция ГРАО. Данните отчитат близо най-малко 15 000 „мъртви души“, но техният брой вероятно е в пъти по-висок.

Според официалните данни на ГРАО гласоподавателите в Кърджалийско на предстоящите избори ще са 255 493-ма, докато на вота през 2009-а хората, имащи право на глас в областта, са били 241 084 души. Това означава, че за последните години избирателните списъци са набъбнали с 14 409 имена.

Огромно несъответствие се наблюдава в данните на ГРАО и ТСБ.

В понеделник директорът на ТСБ Мария Желева обяви, че хората с избирателно право в областта са 125 511 души – число, което се отличава с близо 130 000 гласа от данните на ГРАО.

Бройката на ГРАО бе потвърдена и от председателя на РИК-Кърджали Даниела Петрова. По думите й за последните четири години в Кърджалийско рязко се е увеличил броят на пълнолетните граждани.

Статистиката обаче сочи, че жителите в Кърджалийска област са намалели с 11 013 души заради трайната тенденция към обезлюдяване в района.

От ГРАО обясняват разликите с изселниците в Турция, които имат двойно гражданство, но не живеят в България. Според ГРАО, именно те формират несъответствието в двете статистики, тъй като от ТСБ отчитат броя на реално живеещите в Кърджалийско, а не на всички регистрирани.

Директора на местната статистика Мария Желева твърди, че ГРАО не е актуализирала списъците си. По думите й, сред лицата с двойно гражданство има много починали хора, които все още не са извадени от листата с хората, имащи право на глас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!