100 на протест в Пловдив срещу строеж на Бунарджика (снимки и видео)

03 ноември 2012 в 21:11 4775 45

Протест срещу строителството на Бунарджика. Снимка: podoko.eu/
Протест срещу строителството на Бунарджика. Снимка: podoko.eu/

Поне 100 пловдивчани протестираха днес срещу започналото строителство на клуб в парка Бунарджика.

От две седмици на мястото се къртят скали, а официалното обяснение на инвеститора „“ е, че се извършва „реконструкция“ на несъществуващия вече ресторант „Голям Бунарджик“.

Хората са категорични, че багерите унищожават тепето и извършват незаконна строителна дейност.

„Тепето не е частно. Това да стане ясно", скандираха днес протестиращи. Те настояват инвеститорът да покаже техническата си документация и така да докаже, че дейността му е законна.

Съгласно заповед от 2008 г. на тогавашния министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров на Бунарджика е забранено „всякакво строителство с изключение на предвиденото в плановете за управление на природните забележителности, както и поддържане на съществуващите сгради, алеи, паркови и инфраструктурни съоръжения“.

Плановете на инвеститорите са да построят клуб „Бунарджика“, в който да има конферентна зала, лоби бар, места за бизнес срещи. Новата сграда щяла да имитира продължение на тепето със зеления си покрив, щяла да бъде на няколко нива, да има две площадки с аркади.

Близо 3000 души са се присъединили във Фейсбук групата "Да защитим Бунарджика от незаконното строителство" към днешна дата. Има и подписка срещу строителството, в която вече са се подписали над 420 души.

Ето какво се случва на Бунарджика:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!