1.4 милиона лева за ново БГ лого. И пак гаф с чужди снимки

Последна промяна на 17 януари 2013 в 15:03 6411 17

Така изглежда новото лого на България, представящо я като туристическа дестинация. СНИМКА: МИЕТ
Така изглежда новото лого на България, представящо я като туристическа дестинация. СНИМКА: МИЕТ

Ново лого и слоган ще рекламират България като привлекателна туристическа дестинация.

Логото интегрира символите на слънце и цвете, а слоганът гласи: "Открий и сподели".

Новата визия бе представена от зам. министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Той изрази надежда, че новата символика ще направи страната ни конкурентоспособна и разпознаваема сред чуждите туристи. С въвеждането на бранд стратегията се очаква след 5 години броят на туристите, посетили страната ни, да се увеличи с 25 %. 

За избора на новото лого и слоган са направени проучвания сред български и чужди туроператори и туристи в 11 държави. Анализите на екипа показват, че 90 % от чужденците са удовлетворени от почивката си у нас, а 80 на сто отново биха посетили страната ни.

1.4 милиона лева... и пак чуждестранни фотоси

Логото е правено от обединение от хора, взели близо 1.4 милиона лева за изработването му, а финансирането е по оперативна програма "Регионално развитие". Цялостната стратегия е правена от обединение от над 50 различни специалисти от 7 държави, а работата им е отнела 2 години, съобщава webcafe.bg.

На базата на основното лого са разработени още десет, които представят отделни сегменти от туристическия сектор, за което от МИЕТ представиха на брифинга десетина снимки с това лого от различни места и върху различни продукти.

Нито рекламната снимка с летището обаче е българска, нито красивите русокоси девойки в мол са българки, нито молът е български, нито дори розовото масло - и планината отново не е българска (Френските Алпи). Оригиналните снимки са взети от stock images сайт, пише webcafe.bg.

Новият туристически бранд „България“ ще бъде представен през март 2013 г. на световното туристическо изложение ITB в Берлин. Домакините вече са изразили своята удовлетвореност от новата визия на бранда, като са я определили като „свежа и иновативна“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.01 2013 в 15:17

Нямам думи за тази милион и половина струваща простотия. Имало ли е конкурс за това? Как го е спечелил точно най-лошият дизайн.
Логото е нещо семпло и запомнящо се. Да това е някаква мацаница, омлет с гарнитура. Отново е спечелил този с най-малко талант и най-дебели връски, но излагацията е за всички нас.

18.01 2013 в 15:03

Тия не ги ли беше срам да дадат толкова пари за глупости и да представят цялата тая простотия публично!

18.01 2013 в 14:18

Това "лого" противоречи дори на основните правила и насоки за дизайн на брандове. Семпло? Less is more? Внимателно подбиране и съчетаване на цветовете? Нищо от това не виждам в тази картинка. Да не говорим, че логото би трябвало да носи послание, емоция, а не да се струпат няколко символа на едно място и хоп!- имаме си лого.
Ето един пример за професионално изработване на лого - от идеята, до крайния продукт: http://www.duffypov.com/detail.aspx?article_id=130
Няма нужда от 10 буквални, познати до болка символа (пясък, слънце, чадър). Емоцията, която носи е достатъчна - приятелско, изчистено и в същото време интересно и запомнящо се!

18.01 2013 в 10:36

не съм художник а обикновен турист, предишната баница която приличаше на вече изяждана не беше така натруфена, друг е въпроса че всеки турист е виждал цветя слънца сърца и тн символи които се разпознават от всички, а баница даже да дойдеш в България може и да не видиш, а да видиш е да е кръгла домашна баница ... та всъщност за предишното лого просто трябваше да идат в 3 европейски мола и да питат хората "извенете на какво ви прилича това и харесва ли ви" и щяха да разберат дали са си постигнали целите.
За сегашното - ами тия хора що не погледнаха малко чужди логота преди това, това е прекалено шарено, няма нищо запомнящо се в него и не можеш да го свържеш с нищо, и даже като го погледаш малко и изведнъж усещаш че си се разфокосирал и гледаш зад него.
Пак казвам, не съм дизайнер художник или нещо от сорта, просто ако някой ме спре на улицата и ме попита "харесва ли ти? " - ами не
и всъшност преди да го показват на хората като одобрено трябваше да направят точно това

18.01 2013 в 08:25

80% от туристите ще се върнат в България... да, да.
90% от тях са удовлетворени от почивката си у нас... да, да.

18.01 2013 в 00:32

Пълно безумие! Стефан Кънчев би се обърнал в гроба ако можеше да го види. Някъде срещнах сравнение с гарнирано пържено яйце. Може би трябваше и чашка с ракийка да има. И за този кич са прибрани милион и половина. Някой от МИЕТ консултирал ли се е със СБХ и попитал ли е какви са хонорарите за такъв проект. Това е поредното раздаване на държавни пари на свои хора, или по-точно е да се каже пореден грабеж от опосканата държава.

17.01 2013 в 21:14

... За съжаление, на теб ти става нещо напоследък... Въобще нямаш шанс да ме трогнеш като ми излизаш насреща с подобни клишета, още повече зле аргументирани. Но ако имаш нужда да накълвеш някого точно тази вечер- нямам нищо против да ти услужа ;)

... Следващия път като ти предложи някой 1.4 млн за картинка и словосъчетание - обади ми се, ще ти помогна и с двете напълно безплатно, в името на любимата ни Татковина.

17.01 2013 в 20:39

Да бяхте кандидатствали, да бяхте предложили по-добро. Сега сте обикновени прости хейтъри.

17.01 2013 в 20:17

1.4 милиона за тва ... нямам думи ...
http://www.webcafe.bg/id_280015025/slide_1_Golyama_laja_s_novoto_logo_

17.01 2013 в 19:20

Претрупано, буквално и откровено непрофесионално! Сори! Това ми е мнението...

Виж, кой-знае-защо... за логото на Турция не мога да кажа лоша дума... Напомня арабска буква (каквито мюсюлманите използват в свещеното си писмо) и лале, което е цветето-символ на Турция... Защо ли са пропуснали да боднат едно парасолче, хмм... При тях да не би това да не е нещо характерно от културата, както при нас??... И т.н., и т.н....