Войната започна

САЩ и съюзниците им нанесоха първи удари срещу "Ислямска държава" в Сирия. Войната срещу терора започна. Но битката срещу опиянението от първобитната интерпретация на исляма тепърва предстои, твърди Александър Кудашев пред Deutsche Welle

Deutsche Welle Последна промяна на 24 септември 2014 в 10:55 21704 10

Александър Кудашев, главен редактор на

Снимка Дойче веле

Александър Кудашев, главен редактор на "Дойче веле"

Повратен момент за Близкия изток. След дълго колебание САЩ се решиха да атакуват "Ислямска държава" и в Сирия, в Рака, където е главната квартира на ислямистите. При това американците не провеждат солова акция. Те атакуват заедно със съюзниците си от Арабския свят. Сред тях е и Саудитска Арабия, която е подозирана, че е подкрепяла и финансирала ислямистите.

Вече е пределно ясно, че САЩ не са сами във войната срещу фундаменталистите. И макар все още да не са получили мандат от ООН, американците се стремят да създадат още по-голям алианс. Традиционните съюзници на Вашингтон - Великобритания и Франция, също са готови за удари срещу ислямистите.

Победа по точки за Асад?

Това е повратен момент за Близкия изток. Тъй като макар никой да не е искал позволението на Асад за нанасяне на въздушни удари в опустошената от гражданската война Сирия, именно сирийският президент може да се окаже най-големият печеливш от войната срещу "Ислямска държава". Досега Асад беше лошият в Близкия изток - автократ и властелин, отговорен за смъртта на 200 000 души и за прокуждането на милиони сирийци. Но в борбата срещу ислямистите той изведнъж се превръща в стратегически партньор. Изборът между Асад и "Ислямска държава" е доста неприятен в политическо отношение, но в същото време е ясно, че ако бъде поставен пред този избор, западният алианс ще предпочете Асад.

Началото на въздушната война срещу "Ислямска държава" е повратен момент и за американския президент Обама. Носителят на Нобелова награда за мир искаше да сложи край на войните, водени от американците. Той изтегли американските части от Ирак, а изтеглянето от Афганистан ще приключи до края на следващата година. Под управлението на Обама Съединените щати бяха до този момент световна сила в отстъпление. Заговори се дори за ренесанс на изолационизма. Сега вече това не важи - САЩ отново са активни във военно отношение. Засега само от въздуха, без сухопътни войски. Докога обаче, след като историческият опит показва, че война се печели не от въздуха, а по суша? С цената на големи загуби, разбира се.

Европа и нейните джихадисти

Моментът е повратен и по отношение на налагащото се убеждение, че "Ислямска държава" трябва не просто да бъде победена, а напълно унищожена. Светът вече не е склонен да се примири с бруталността на ислямистите, с техните зверства, с техните опити да съсипят в културен план Близкия изток и да унищожат хилядолетното му многообразие. Войната срещу тези средновековни джихадисти е война срещу тероризма. И срещу ислямизма. Само че битката срещу опиянението от първобитната интерпретация на исляма тепърва предстои. Не само в Близкия изток, но и в Европа, където хиляди млади хора са готови да отидат на смърт в името на Аллах.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.09 2014 в 07:56

Белята не е в "чалмите" ! Белята е навсякъде ! Банките, корпорациите..всички тия са БЕЛЯТА ! "Anonymous " е истината ! Трябва да се обединим срещу "монопола" над каквото и да е ! ..Та "ТЕ" са само 1%..ще ги победим, ако се обединим. Всички ! Това е нетърпимо вече...вижте това / за всеки бездомен има...22 жилища ?!..Аут ! на тия фашисти ! Смърт за...корпорациите,правителствата и..всички останали "политици"!Спрете да гледате.."техните" телевизии с манипулирани "новини"! Истината е във вас!

27.09 2014 в 21:29

Много сме тъпите като Митко

24.09 2014 в 17:59

За пръв път в джихада се включват толкова много европейски мюсюлмани, родени и възпитани на Запад.

Еврогейско-педероатлантическите клоуни сега ще разберат, че КРИВО РАЗБРАНАТА "политкоректност" и т.нар "мултикултурастия" са една ОГРОМНА ГРЕШКА.

В Германия вече живеят трайно 8 000 000 млн. турци и 2 000 000 млн. арабели. В Англия най-висока раждаемост има в ислямската общност. Франция, Италия, Холандия и Белгия са залети от тълпи мюсюлмани, прииждащи на пълчища от Близкия Изток и Африка.

ЕВРОПА Е В ОПАСНОСТ!

24.09 2014 в 13:58

Да си дойдем на думата. Както Министерството на Истината каза, Нашите чалмосани са добри, демократични. Другите чалмосани са лоши и недемократични.

24.09 2014 в 13:57

Исляма може да бъде интерпретиран първобитно докато съществува. Няма начин нещо толкова разпространено да бъде заличено напълно,. винаги съществуват резервни копия. както и на библията. А зверства има и в двете писания.

Войната си е просто война. А там пръскат продукти на разпад на урана, така че бедните ислямисти освен че им е спукана работата, няма да мога и да имат деца, но не тези ислямисти които са от лошите, покрай тях най-вече добрите ще страдат. не че има добри, всички са потенциално лоши, но децата им примерно са невинни, въпреки че не са симпатични.

24.09 2014 в 13:36

f1, щото тия дето продават петрол са други.
тия лошите са на болшевишка издръжка.

24.09 2014 в 13:25

Нещо странна ми се струва тази "война".
Чалмосаните продават на ден петрол за 3 милиона долара. С тези пари се въоръжават. Елементарната логика изисква прекъсване на това финансиране. Да, ама не. Защо?

24.09 2014 в 12:52

Митко, Митко, имаш ли малко мозък в кухата си кратуна, Митко?

24.09 2014 в 12:04

тролове, идват избори, разединявайте се

24.09 2014 в 11:09

На руснаците нещо не им издържаха нервите и почнаха да протестират затова, че бомбардират съюзниците им от Ислямска държава.