Възможен ли е мир в Украйна: позиция без упойка и илюзии

Самият Путин е този, който превърна Украйна в западна държава

Юлиуш Висожински 14 септември 2023 в 15:15 4757 3

Източна Украйна

Снимка Getty Images

Източна Украйна - 11 септември 2023

В момента в страните на Запад има две основни позиции за войната на Русия срещу Украйна, отбелязва швейцарският всекидневник Neue Zürcher Zeitung. От една страна, съществува антивоенното движение. Още от самото начало то е насочено към Украйна: Путин беше този, който нахлу в Украйна, но проблемът по някакъв начин беше в един непокорен народ, който имаше смелостта да се защити. От другата страна са западните елити. Те смятат, че Украйна трябва само да бъде по-активно снабдявана с оръжие, след което рано или късно всичко останало ще си дойде на мястото, благодарение на героичната бойна сила на украинците. 

При тези две позиции пожелателното мислене се представя за реалност. "Апостолите на мира" смятат, че с Путин може да се сключват договори като с обикновен политик, и сякаш пропускат факта, че руският империализъм е агресивна външнополитическа програма, на която не може да се противодейства с договори. Военните оптимисти, от друга страна, изглежда приемат, че Украйна ще успее да си върне цялата територия, включително Крим.

Не е ясно дали тези, които изказват двете основни позиции, наистина вярват в тях, или от тактически съображения си забраняват публично да поддържат по-критична гледна точка. В такава ситуация струва ли си сега да се мисли за мир? Да. Но това не означава, че Западът трябва да намали оръжейните доставки за Украйна. В самото начало на войната Западът направи голяма грешка, като заяви, че няма да разполага свои сухопътни войски в Украйна. Деескалацията от страна на Запада само мотивира Москва, а подобно предупреждение можеше да я отрезви, отбелязва Neue Zürcher Zeitung.

Всеки, който все още иска да вижда Украйна като неутрален мост между Изтока и Запада, не осъзнава мащабите на агресивната руска война и руските военни престъпления. Самият Путин беше този, който превърна Украйна в западна държава. Затова основният крайъгълен камък на следвоенния ред трябва да бъде членството на Украйна в НАТО, може би с цената на временно отстъпване на някои украински територии на Русия. Временно, защото е възможно в даден момент в Москва да дойде на власт политик, който да скъса с империализма и да позволи на съседните на Русия страни да живеят в мир, пише Neue Zürcher Zeitung.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

17.09 2023 в 10:37

Нищо си им няма на руснаците, трябва само още няколко пъти да си счупят главите в опити да плячкосват съседни страни и всичко ще си дойде на мястото.

Още примерно 150 години, ако съдим по трансформацията на други зловредни за съседите си народи. Важното е да не им се отпуска фандък.

Така че НАТО ще пребъде. И с течение на времето ще приеме, освен Украйна, също Беларус, Казахстан, Армения, Грузия и Азърбайджан. Сигурно ще трябва и да си смени името в хода на тоя процес.

Ако Китай свърне от пътя по който го влачи другарят Си, може да привлече ония там Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан. Евентуално и Монголия. А също и Тува и Бурятия, ако обещаят да пият по-малко. Но китайците са известни с упорството си в глупости така че рано или късно и тия страни ще влязат в някаква евро-американска орбита. Или нещо там Индия ако се стегне.

22548

2

dolivo

16.09 2023 в 10:58

то комплекса ги е дръстил винаги, и като пийнат по 1-2-3-4-5 и съвсем им пораства егото и всякакви човешки задръжки падат.

на гол гъз чифте ракети, кофа петрол, и бутилка газ

язък им за природата

10298

1

AntiZ

14.09 2023 в 19:42

"...защото е възможно в даден момент в Москва да дойде на власт политик, който да скъса с империализма..." Не се е раждал такъв руснак, няма и да се роди! Толкова наивно четиво на такова високо място! Дори опозиционерите им са империалисти! Справка Навални! От тези диваци не става дори тор!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки