Светослав Малинов: Меркел има голямо бъдеще в европейската политика, стига да поиска

Георги Савчев 29 октомври 2018 в 18:45 5822 1

Няма изненада в това, че Ангела Меркел няма да се кандидатира повече за канцлер и напуска германската политика. Казвам германската, ще се въздържа да кажа политиката изобщо, тъй като има едно европейско измерение, за което Ангела Меркел има голямо бъдеще, стига да поиска. Изненадата е, че реши да го направи на този много ранен етап. Очевидно е, че изборите в Бавария и в Хесен са ускорили този процес. Но идеята, че ще започне едно планирано изтегляне на Ангела Меркел, с достатъчно време за новия - убеден съм - канцлер на Германия да бъде подготвен в Християндемократическия съюз, се роди още при създаването на това правителство, което всички виждаха, че не е популярно, коментира пред OFFNews.bg евродепутатът от ЕНП/ДСБ Светослав Малинов.

Очевидно е, че след изборите в Бавария и в Хесен популярността на голямата коалиция е много ниска. Втори път голяма коалиция в една държава като Германия няма как да доведе до растеж. Това, че социалдемократите губят много повече въобще не е основание християндемократите да се чувстват добре - просто защото губят по-малко. В немската политика критериите са различни. И в момента, в който се вижда, че не носиш доверие и не увеличаваш доверието, какво става с опонентите ти е ирелевантно, каза Малинов.

Според него "голямата коалиция в Германия по принцип е трудна конструкция, тя обединява двете най-големи партии, които имат доста различни концепции за много неща и компромисите винаги отблъскват част от избирателите. Втори път голяма коалиция беше абсолютно сигурно, че тя няма да въодушеви никого. За повечето наблюдатели в момента, в който пропадна първоначалният замисъл за коалиция с либералите и зелените, беше ясно, че авторитетът на Меркел няма как да върви нагоре. Второто правителство по същата формула е основната причина за всичко, което виждаме в момента."

Светослав Малинов е на мнение, че второто издание на голямата коалиция е критично за ХДС, най-голямата партия, без да я притиска до стената, а е съсипващо за социалдемократите.

Откровено казано: тези, които имат големи политически сърца, по-добре да съчувстват на социалдемократите. Там нещата изглеждат много зле. А те са втората по големина сила. И ще останат, независимо че в някои провинции ще станат трета, каза българският евродепутат. 

Нищо чудно Ангела Меркел да ни изглежда различна след две-три години. При всички положения обаче тя няма да участва в разпределението на позициите на тези евроизбори и непосредствено след тях, това се разбира. Какво ще стане обаче 2024-2025 г. никой в момента не може да каже, коментира още Светослав Малинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

30.10 2018 в 08:40

Аман от пишман-анализатори....този никаквец каквото е казал се оказва,че е негово мнение и то няма нищо общо с действителността....докато Малинов ни разказва митове и легенди,хората направиха по една АЕЦ,а ние слушаме тия отрепки с перфектни костюми и с малко ум....Господ да ни е на помощ....