Сеизмолог: Най-силният трус отмина

Елица Мартинова 22 май 2012 в 08:47 2795 0

Проф. Николай Милошев, Снимка: БГНЕС
Проф. Николай Милошев, Снимка: БГНЕС

Във вторник сутрин силно земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер, както и последвалите вторични трусове, извадиха хиляди българи от домовете им.

OFFNews.bg потърси за прогнози проф. Николай Милошев - директор на Геофизичния институт на БАН.

 

Проф. Милошев, отмина ли най-силният трус и можем ли да очакваме вторични земетресения с висок магнитуд?

Вторични земетресения ще бъдат регистрирани от машините със сигурност. Дали магнитудът им ще бъде толкова силен, че да се усещат и от хората, това не мога да прогнозирам. Виждате, че само през изминалата нощ бяха регистрирани над десет труса. За наше нещастие повечето от тях бяха силни и хората ги усетиха. Не можем да бъдем напълно убедени, но съм почти 100% сигурен, че вече бяхме свидетели на най-силния трус. Всъщност, самият факт, че бяха отчетени множество вторични трусове с доста по-малка сила е индикация, че най-лошият момент е отминал. Вероятно ще продължим да отчитаме вторични трусове поне още няколко дни, дори седмица. Повечето от тях обаче вероятно ще са слаби и дори няма да се усетят от обикновения човек. В крайна смeтка, това е нормално и означава, че земните пластове вече се наместват.

В кои части на България се е усетил трусът?

Трусът е бил силен и се е усетил на територията на почти цялата страна. Може би с изключение на най-източните райони. Най-силно ги е разлюляло до епицентъра, разбира се, в Пернишко. Колкото по-далеч от епицентъра се намират хората, толкова по-слабо усещат труса, а и той се усеща по-скоро като хоризонтално люлеене.

Има ли трусът у нас връзка със земетресенията, регистрирани миналата седмица в Италия?

Категорично не могат да се правят такива аналогии. Няма никаква връзка със сеизмичната активност на толкова отдалечени точки. Събитията могат да се свържат единствено по време, което за нещастие допринася за паниката на хората.

Какво бихте посъветвали хората? Хиляди изпаднаха в паника, много от тях още са в стрес?

Вижте, аз не виждам нищо лошо в това човек да излезе от дома си след трус. Дори от чисто психологическа гледна точка, за да се види с други хора, да подиша чист въздух, за да се успокои. Колкото по-бързо се върнем към нормалния си живот обаче, толкова по-бързо ще забравим този силен стрес и ужаса, който сме изпитали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!