Само островите Кук отмират по-бързо от България

OFFNews 28 април 2014 в 22:00 14287 18

Страните със сериозни демографски проблеми от 1990г. насам

Само Островите Кук отмират по-бързо от България, а страните, които губят население си са само от бившия соцлагер плюс няколко екзотични островчета.

Това показва демографска карта, направена от икономиста на "Блумбърг" Майкъл МакДоноу. В нея са извадени страните, които отбелязват спад в броя на населението си от 1990 г. насам.

Населението на Островите Кук е намаляло с драстичните 44%. Втора в негативната класация е България, чието население през последните години е спаднало с 21%.

На трето място е Естония (-19%), следвана от Латвия(-18%), Молдова (-17%) и Украйна (-14%). В челната десетка се нареждат и Босна и Херцеговина, Армения, Грузия и Албания.

Западната ни съседка Сърбия е наредена на 11-о място в класацията, като според статистиката, нейното население е спаднало с 7%.

Ето графиката, която показва кои са страните с най-големи демографски проблеми:

Островите Кук, които убедително водят класацията, са новозеландска територия и се намират в централната част на Тихия океан. Населени са с маори. Не е известно в тях да се се случвали драстични събития като геноцид, войни или епидемия.

В моемента населението на Островите Кук е малко над 10 хил. души, а в началото на 90-те е било 19 хил.

Интересен факт, отбелязан в българската Уикипедия е, че през 90-те години лекар там е бил българин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!