Предизвикателствата пред българския туризъм: правно-административни недомислици и неясен летен сезон

Владимир Василев 14 март 2016 в 15:48 6313 8

Владимир Василев е един от най-добрите български експерти и уважавани специалисти в областта на туристическия маркетинг и анализи, експерт по медийно планиране и комуникационни кампании.

Бивш директор на Института по маркетинг към Министерство на икономиката. Основател на Бенчмаркинг Център за България.

Завършил е юридическия и историческия факултет на СУ „Климент Охридски“, бакалавър по история, магистър по международни бизнес отношения.

Владее английски, италиански и руски език.

Основното предизвикателство пред българския туризъм, като че ли се очертава неясната и противоречива рамка, която се опитва да наложи новия ЗИТ на Закона за туризма, публикуван на страницата на министерството. Няма да се спирам на всички безумия, очевидни противоречия и правно недопустими положения, които този закон се опитва да въведе. Срещу някои от тях като санкционирането и едва ли не криминализирането на всеки опит за къмпингуване вече скочиха всички, природозащитници, родители и деца, обикновени туристи, дори премиера Борисов изрази личната си позиция, че ги подкрепя.

Новият закон за туризма предвижда всяко опъване на палатка да бъде санкционирано, ако не е изрично регламентирано от министърката на туризма. Само за сведение на министър Ангелкова, която е завършила право, голяма част от територията на България в планините, до реки, до езера и язовири, поляни, гори и т.н. е общинска и частна собственост и респективно не е под юрисдикцията на министъра на туризма да се разпорежда с чужда собственост. А що се отнася до държавната собственост, то нека министър Ангелкова да не изземва правомощия на Министерски съвет и на областните управители, освен във случаите, когато това й е възложено по чл.15, ал.2 от ЗДС. Или накратко казано дали ще си опъвам палатката в моя двор или на поляната на мои приятели, или в общинската гора на Кърджали е моя работа, а не работа на министър Ангелкова. Като мен мислят милиони българи.

Опитите на министъра на туризма с новия проекто-закон да изземва правомощия на доста свои колеги от правителството, на кметовете и на нас гражданите са настойчиви и упорити. За сведение досегашният закон за туризма с всичките си приложения е на 83 страници, новият закон уж за изменение и допълниение на закона за туризма, подготвен от г-жа Ангелкова е цели 57 страници. Какво е това изменение и допълнение, което обхваща близо 70% от съществуващите текстове, не е ясно. Тягостното впечатление от новия проекто-закон е, че се прави опит буквално всяко действие и инициатива в туризма да бъдат подложени на свръх администриране и свръх регулация, а както е известно това е най-добрата среда за развитие на корупционни практики и за рекет над индустрията. Дали пък някой не е желал точно това.

И в заключение на 25.02.2016 г. министерство на финансите уведомява с остро критично писмо изх. писмо No 04-08-8 от същата дата, г-жа Николина Ангелкова за становището на министерство на финансите, относно новия закон за изменение и допълнение на закона за туризма. На цели 7 страници министерство на финансите прави на пух и прах новия проекто-закон на министър Ангелкова, но това е тема на отделно задълбочено обсъждане.

Моята лична позиция, както и на други колеги прочели внимателно проекто-закона е той никога да не стига до пленарна зала, но в същото време да му се даде максимална публична гласност, за да разбере туристическата индустрия, какво й се готви.

А сега, относно бодряшкия тон по отношение на руския пазар и оптимистичните прогнози за ръст на руските туристи в България. Само да не стане както в песента „А дано, ама надали“. По данни на „Интерфакс-туризм“ и Ирина Тюрина прес-секретар на руския съюз на туристическата индустрия (РСТ), цитирани от газета.ru, изходящият поток на руски туристи за 2015 г. се е съкратил с 31.3% и е достигнал най-ниския ръст от 1998 г. за Русия.

Независимо от наложените санкции Турция бележи най-слабо понижение, само 19%, Египет въпреки терористичния акт с руски самолет има спад само 28%, за сметка на това България отбелязва спад, според руската статистика, с 41% на посещения от руски туристи.

В същото време президента на Русия, Владимир Путин подписа закон, който задължава руските туристически компании, които изпращат туристи зад граница да заплащат допълнителни вноски в специализиран фонд в размер на 1% от общите приходи на туроператора от изходящ туризъм от предишната година. Същевременно се създава и фонд за лична отговорност на руските туроператори за изходящ туризъм, където трябва да внасят до 7% от общата цена на предлагания от тях туристически продукт.

Всичко това заедно със сериозното поевтиняване на рублата, оскъпява допълнително задграничните почивки на руските граждани. Към новите факти трябва да се прибави и политическото решение на руското правителство да не се субсидират социални програми за младежи, деца и ветерани, почиващи в страни подкрепили ембаргото срещу Руската Федерация. Както знаем България попада в числото на тези страни. А дали и какви компенсаторни мерки ще предложи и приложи министерство на туризма на България, остава да видим в оставащите 2 месеца и половина до началото на сезона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови