Рекордите на Рамщайн. Танковете, изместеният фокус и скритите маневри на Контактната група за Украйна

Иван Орлинов 26 януари 2023 в 13:53 12560 17

Снимка Серхий Коляда, Киев поуст

Подвеждащо "танковият въпрос" беше във фокуса на вниманието към Рамщайн-8.

На 20-и януари в Германия беше проведено Осмото заседание на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна (във формата Рамщайн).

На срещата и преди това, от началото на т.г. бяха отбелязани редица „рекорди“ в параметрите на военната помощ, която САЩ, съюзниците от НАТО и държавите участнички в процеса „Рамщайн“ отпускат на Украйна:

За пръв път на Украйна ще бъдат предоставени съвременни средства за ПВО, които разполагат и с възможности за борба с балистични ракети. Наред с двете договорени вече батареи (една от САЩ и една от Холандия) на зенитно-ракетната система MIM 104 „Patriot“, предстои доставката на една или две батареи на италианско-френската зенитна-ракетна система SAMP-T.
Характерно за бойните възможности на „Patriot“ еq че за постигане на максимална ефективност системата взаимодейства с американската орбитална система за електронно разузнаване на театъра на бойните действия, което означава, че предстои фактическото интегриране на системите за ПВО на Украйна със системата за противоракетна отбрана на САЩ и Полша (разполагането на „Patriiot“ в Полша предстои).

За пръв път САЩ ще доставят самоходния зенитно-ракетен комплекс за близко действие М1097 „Avenger“.
Лондон дава първият от общо три многоцелеви вертолета за нуждите на ВМС на Украйна „Westland Lynx“ (във Великобритания вече бяха подготвени 10 екипажа). Основното бойно използване на вертолета е борбата с подводници, за което е въоръжен с ефективни сонарни средства за разузнаване и с набор от средства за борба с подводни лодки (в състава на Черноморския флот на Русия са включени 4 дизел-електрични подводници, всяка от които е носител на 4 крилати ракети „Калибър“).

Само по отношение на САЩ стойността на договорените доставки е най-висока в рамките на един месец – 5.75 милиарда долара. Рекорден е броят на предвидените за доставка артилерийски снаряди – общо 304 100 и на броя на бойните и бронирани машини и транспортни средства за пехотата – 943.

За пръв път САЩ ще доставят артилерийски системи и бойни машини, които в момента са на въоръжение в армията им: бойната машина на пехотата М2А2 „Bradley“, 155 мм самоходна артилерийска гаубица М109 А6 „Paladin“ и бронетранспортьорите М1132 „Stryker“. Те са обхванати от единна „мрежово-центрична“ система за бойно управление и разполагат с взаимно интегрирани автоматизирани системи за управление на огъня. За пълноценното използване на техните бойни възможности, през декември м.г. от Украйна бяха закупени и два бригадни комплекта на автоматизираната система за управление на артилерията IFADTS.

Включването на Швеция в доставките се отличава с предоставянето на най-ефективната в света 155 мм напълно автоматизирана самоходна гаубица FH77DWL52 „Archer“ (с екипаж от само двама бойци), която е с ненадминати бойни възможности в контрабатарейната борба.

Подвеждащо в центъра на вниманието по време на срещата в Рамщайн беше „танковият проблем“, с основен фокус възможната доставка на германските основни бойни танкове „Leopard“.

Зад кулисите обаче решението за доставката на британски танкове „Challenger“ вече се привежда в реално изпълнение (на този етап само 14) чрез подготовката на украински екипажи във Великобритания.

Освен това Полша пристъпи към предоставянето на един допълнителен бригаден комплект от 40 танка Т-72 и на 100 бойни машини на пехотата БМП 1 от собствените си мобилизационни резерви, на основата на които ще бъде формирана една механизирана бригада.

В доставката на бронетанкова техника изненадващо се включи и Мароко с 20 танка Т-72, които бяха прехвърлени в Чехия за обслужване и за модернизация на системата за управление на огъня преди доставката им в Украйна.

Окончателно задръжките по отношение на доставката на танкове бяха снети на 25-и януари с решението на правителството на Германия да предостави от запасите на Бундесвера 14 танка Leopard2 (предпоследна модификация 6), да организира подготовката на украински екипажи и да осигури необходимото техническо обслужване и боеприпаси. Снети са и ограниченията други държави да доставят танкове от този тип на Украйна.

Ако се има предвид, че в първите месеци след руското нахлуване пряката военна помощ на Германия за Украйна се изчерпваше с предоставянето на каски, бронежелетки и санитарни материали, тези решения бележат твърди ангажименти за дългосрочна военна поддръжка.

Не по-малко значимо е и обявеното по същото време решение на президента Байдън САЩ да предоставят 31 танка М1 Abrams. С това на практика политическите ограничения, към които засега Западът все още се придържа по отношение на пълноценното военно подпомагане на Украйна, вече се отнасят само до тактическата авиация, до оперативно-тактическите ракети и до безпилотните ударни и разузнавателни летателни апарати със среден и голям обсег.

Общо с предвидените за доставка танкове могат да се формират една или две танкови бригади.

Договорените в Рамщайн и преди заседанието нови комплексни доставки увеличават значително възможностите за формиране и окомплектоване на съединения на сухопътните войски на Украйна от нов тип. Със значително нараснали маневрени възможности и много по-ефективни средства за огневото поразяване на противника по цялата дълбочина на неговото оперативно построение.

Предоставянето на системи, които в момента са на въоръжение като основни средства в боеготовните съединения на сухопътните войски на САЩ и други натовски държави ще позволи пълното усвояване в Украйна на натовските тактически и оперативни способи за водене на бойните действия.

От принципно значение е, че се предвижда комплексната доставка на батальонни и бригадни комплекти, а подготовката на украинския личен състав ще се провежда в Полша и в Германия. И всичко това е обвързано със съществуващата в НАТО комплексна верига за експлоатация, за ремонт и обслужване на въоръжението и за всестранно осигуряване, в това число и с резервни възли и агрегати и особено с боеприпаси.

Посочените въоръжения за сухопътните войски са снабдени с автоматизирани системи за управление на огъня от последно поколение, с термовизийни прицелни устройства и използват високоточни боеприпаси и управляеми ракетни системи. Те изпреварват значително по бойни възможности аналогичните образци в руската армия. Това ще способства за завоюването на превъзходство на бойното поле и в условията на контактни бойни действия.

Тези доставки ще способстват за неутрализиране на досегашното руско превъзходство в количествата въоръжение и бойна техника (особено на артилерийски системи) и в масираното използване на артилерията.

Руският военно-промишлен комплекс не се в състояние да осигури подобно „превъоръжаване“ на ангажираните на фронта войски, а постъпващата от мобилизационно съхранение и резерв техника е с още по-ограничени бойни възможности от тази, с който в момента воюват руските сухопътни войски в Украйна.

Красноречив пример в това отношение е последната модификация на основния руски боен танк Т-80 БВМ „Прорив“, който започна да постъпва на фронта в ограничени бройки. Вместо разработената по френски лиценз и с френски комплектуващи система за управлението на огъня „Сосна-У“, на тях се монтират инфрачервени прицели, произвеждани за нуждите на танка Т-62, който беше снет от въоръжение още през осемдесетте години на миналия век.

Нов момент в предстоящите оръжейни доставки е обстоятелството, че САЩ и НАТО трябва да планират разчети за снабдяване с боеприпаси не за снети от собствено въоръжение системи, а за включени в действащите оперативни планове. Показателно е, че САЩ бяха принудени да снемат от складове в Израел за изпращане в Украйна 200 хиляди 155 мм артилерийски снаряда. САЩ предвиждат и безпрецедентно увеличаване шест пъти на производството на този тип артилерийски боеприпаси с разчет от сегашните 14 000 снаряда годишно, към края на т.г. да произвеждат по 90 000 снаряда.

„Рамщайн – 8“ завършва прехода от предоставяните на Украйна в началото на войната основно съветски и руски образци въоръжение и бойна техника, които се намираха все още на въоръжение в страни-членки на НАТО или в други държави. Той бележи и началото на постепенен преход изцяло към натовска техника и въоръжение.

Понастоящем доставката на „постсъветска“ техника и въоръжения вече заема „допълващо“ място. За осигуряването на този принципен преход към натовски системи все по-значително място заемат въпросите на всестранното логистично осигуряване, на системата за евакуация, за ремонт и за поддръжка на въоръжението и техниката и особено за подготовката на личния състав.

В ход е изграждането на интегрирана система за техническо и логистично осигуряване на доставената техника не само на територията на Украйна, но и в Полша и Чехия. Това води до изграждането на устойчива система за осигуряване поддръжката на доставената техника, която Русия не може да постави под огнево въздействия.

Новите доставки на тежко въоръжение се осъществяват по сложни схеми на „каскадиране“, в които участват различни държави.
Най-често донорите получават компенсация за доставките, като се договарят и заместващи системи, по правило от по-висок клас.

Куриозно е възможното развитие на казуса с танковете „Leopard“: Танкове от този тип, но в седем принципно различни модификации са на въоръжение в 15 държави. Предстои да се уточни коя базисна модификация ще се доставя на Украйна, от кои държави. Ще се налага ли предоставените от тях образци да бъдат заместени от модификации, които ще им бъдат възстановени от други участнички в схемата. Основният производител и доставчик Rheinmetall кого ще компенсира с нови доставки и пр.

В сложен казус е оплетена и възможната доставка на 20 руски танкове Т-80, намиращи се на въоръжение в Кипър. Кипър е готов да ги предостави, ако получи от Гърция вместо тях танкове Leopard 2А5, които Гърция се надява да замести чрез доставката от Германия на Leopard 2А6.

Всички държави, въоръжени досега основно със съветски и руски системи в перспектива ще се сблъскат с остро нерешими проблеми по поддръжката и ремонта на тази техника и особено по осигуряването на боеприпаси. Не само заради наложените на Русия санкции, които ограничават капацитета на нейния военно-промишлен комплекс, но и защото наличните мобилизационни запаси от резервни възли и агрегати са подложени на активна „утилизация“ по бойните полета в Украйна.

Съгласуваните през януари т.г. на двустранна основа и по време срещата в Рамщайн нови доставки на оръжейни системи и бойна техника се отнасят преди всичко към ударното въоръжение, от което Украйна изпитва най-остра нужда (бойни бронирани машини, голямо количество артилерия и значителен артилерийски боекомплект и танкове).

Наред с артилерията и бойните бронирани машини, танковете остават и в условията на войната в Украйна фактор за победата в боя. Това е свързано и с особеностите на театъра на бойните действия, където с изключение на Донбаския басейн, основните бойни действия се водят на открита, степна местност, която благоприятства бойното използване и маньовъра именно на бронетанковата техника.

Макар и в по-ограничена номенклатура договорените през януари доставки на въоръжение и бойна техника покриват по редица показатели повече от 70% от количествата, които командващият въоръжените сили на Украйна генерал Валери Залужни заяви в интервюто си пред „Икономист“ през декември м.г. като условие за преминаването в настъпление.

Въоръжението и бойната техника, които ще бъдат доставени ще позволят да бъдат новосформирани няколко механизирани и една или две танкови бригади, като ядро на стратегически резерв от един или два общовойскови корпуса. С тези сили и средства украинското командване може да проведе активни настъпателни действия по едно или две оперативни направления. Сроковете за готовност на тези съединения и обединения могат да бъдат до три месеца.

Най-значимият показател по отношение на резултатите от Осмата среща на Контактната група в Рамщайн е динамиката на нарастване на обемите и съдържанието на доставките с основно внимание на превъоръжаването на украинската армия по стандартите на НАТО. Това е първата среща за тази година и ако тази динамика се запази, към средата на годината Въоръжените сили на Украйна ще бъдат съществено обновени.

Министърът на отбраната на Украйна Олексей Резников посочи:

„Всяка нова среща на Контактната група по формата Рамщайн показва растящо доверие на нашите съюзници. Формулата е: повече доверие – повече оръжия. Деветата среща ще се проведе още през февруари“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

16

Diogen

27.01 2023 в 00:49

Видно е и за децата, че на пролет рашистите ще трябва да сковат повече ковчези.

12407

14

Bad Horse

26.01 2023 в 16:15

Америка остави толкова машини и техника на талибаните в Афганистан... БОли ги чепа за 30 танка Ейбрамс. Без обучение, сервиз, снабдяване с боеприпаси са куп желязо. Затова и доставката за Украйна включва въпросните обучение, сервиз и снабдяване.

345

13

Джендо Джедев

26.01 2023 в 16:09

Джони,

А може и по електронната поща да ги пращат. Като прикачени файлове. Според мурзилките така разправяли женорята на пазара...

2073

12

Johnny B Goode

26.01 2023 в 16:00

Джендо, ти не знаеш ли бе?
Имат подземен тунел от Украйна директно към борсата за оръжия. После Зеленчик дели парите с Байдън и Макрон. Давали много малко на Шолц и той затова се опъвал за танковете, ама накрая се разбрали. Радев по начало го изключили от схемата, затова само за мир приказвал и по снимките изглеждал като скункс със запек.

345

11

Джендо Джедев

26.01 2023 в 15:48

Веждичка, откъде ги реекспортират, през Полша и Румъния ли? Или през Рашка и Беларус? Или по море през Одеса? :D

1067

10

StinkingSonOf

26.01 2023 в 15:38

Дебил, като продават 70% на черно бойната си техника, защо Нацистка Русия вече цяла година победоносно отстъпва от територии, които вече обявиха за свои? Искаш да кажеш, че Украинците ги разбиват само с 30% от техниката си ли?

1067

8

StinkingSonOf

26.01 2023 в 15:33

Няма страшно. Руснаците ей сега ще обявят, че вече са унищожили всичките ПВО системи и танкове. По два пъти даже.
 
X

Подкастът на OFFNews