Н. Слатински: Борисов наруши писаните и неписани закони на спецслужбите

Последна промяна на 22 февруари 2013 в 10:40 7376 12

Николай Слатински
Николай Слатински

Изказването на експремиера Бойко Борисов от парламентарната трибуна за поръчан от бившия лидер на ДПС Ахмед Доган атентат срещу него, буквално взриви общественото мнение. 

В четвъртък вечерта шефът на разузнаването ген. Драгомир Димитров опроверга пред bTV да има такъв документ и да е уведомявал Борисов за това. 

Бившият съветник по сигурността на президента Георги Първанов - проф. Николай Слатински, коментира в социалната мрежа акта на оповестяване на документа от парламента. Слатински, който напусна президентската институция заради неразбиране с държавния глава по въпросите за сигурността, е преподавател и изтъкнат експерт в областта на националната сигурност.

Публикуваме коментара му с негово позволение:

Опитвам се да си спомня нещо, но понеже не съм бил във и от службите, разлиствам в паметта си множеството монографии, учебници, помагала и прочие специализирана литература. В главата ми възникват следните седем сакрални въпроса:

1. Колко пъти премиер (дори в оставка) от трибуната на Народното събрание е оповестявал cosmic secret (според НАТО-вските стандарти заедно с top secret това е най-високото ниво за секретност, бел. ред.) документ, предаден в 1 екземпляр от разузнавателна централа на една държава на разузнавателна централа на друга държава?

2. Колко пъти висш политик на най-висш държавен пост е използвал cosmic secret документ на чужда държава във вътрешнополитически разпри и то след като просто е ядосан и е почувствал, че вече не изпитва никаква жал към опозиционен политик?

3. Какво си мисли дадената чужда държава, след като неин cosmic secret документ, продукт на светая светих на националната ѝ сигурност - специалните разузнавателни служби, се размахва от парламентарната трибуна на друга държава, с което несъмнено ще стане ясно и коя е чуждата държава, и коя е разузнавателната ѝ служба, какви са нейните методи, интереси и специални разузнавателни средства, кой е нейният агент (да се досетим какво го чака този агент; да се попитаме какво доверие ще има към България и нейните служби; да си дадем сметка как се спазват супер-стриктните съюзнически договорености в областта на класифицираната информация...)?

4. Как точно си представя премиерът в оставка комисията, която ще чете този cosmic secret документ на чужда централа - по един представител на парламентарна група, пропорционално участие, само от избрани партии - и въобще съзнава ли той как би изглеждало това - на практика - четене на площада на подобен супер поверителен документ?

5. Има ли изобщо капка професионализъм у този премиер в оставка, бил даже главен секретар на МВР, щом заради едни елементарно изпуснати нерви нарушава всички неписани и писани закони на специалните служби в частност и на системата за национална сигурност като цяло?

6. В състояние ли е да проумее въпросният премиер в оставка как е опетнил България, след като от най-високата трибуна на държавата е заявил, че в нашата страна лидерът на третата по численост парламентарна група спокойно може да "поръча" на организираната престъпност "да свитне" лидера на първата по численост парламентарна група и по съвместителство премиер на държавата - какъв Шенген, какви пет лева, (в) какъв затвор?

7. Има ли грам мозък в един политик, та било той и премиер в оставка, за да си позволи подобно изявление от трибуната на Народното събрание?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.02 2013 в 15:06

Статиите на "безгрешни " колмунисти не ги чета,само плювам в едно бурканче и после миросвам комунисти като Слатински!

23.02 2013 в 12:42

"слугинаж на Русия? Ади ба!
И откога така? Откак сме влезли в НАТО? Или откак влязохме в ЕС?
И как ни траят в НАТО и ЕС?
Или на "политическата класа" взе да й пари под задника, та дружно сте се юрнали по всички форуми да разединявате протестиращите?
А че тайните служби са виновни, това го знаем още от др. Луканов. А върхушката на БКП (и др. Луканов, най-вече) - цялата в бяло, като че ли тайните служби са получавали заповеди от Светия Синод. И докато ни залъгвахте с досиета, окрадохте България, сега си делите последното - планините и плажовете!

23.02 2013 в 10:11

"Тайните" на "тайните" служби ни докараха до тук-умираща нация с основна функция слугинаж на Русия. Така, че , колкото повече мръсотия излиза наяве, толкова по добре. И тоя на снимката да не плаче толкова, защото и той е видна фигура в прикриването на истинската роля на тези така наречени "служби".

23.02 2013 в 06:27

ako tragnat taka da se pora4vat-nema loso.ste gi iz4akame da se samoistrebiat....vsi4kite mazni bezdarni kratuni

<em>Моля, пишете на кирилица!</em>

23.02 2013 в 02:41

Щом все още тези ,,спецслужби,, не са опънали Буда, то значи са гей служби.

22.02 2013 в 21:20

Уеко, другарю Слатински, уеко!
Че както си се запенил, ще се удавиш в плюнки!
На дукимента може да има гриф и "астрално секретно", и "ужасно секретно - само за попа и селото", но това не прави информацията в него достоверна! Което няма как да не го знаеш, нъл тъй? Който въпрос ти деликатно подминаваш и пищиш за секретността.
Да ме прощават дамите, ма въпросната разузнавателна централа я боли курац от разгласяването! Такава информация, ако е достоверна, просто не се дава! Защото такова лайно неминуемо ще изплува във вътрешнопартийните борби, дори в добрата стара Англия. А неописуемият интелектуален потенциал на Боко е известен и зад пределите на космоса, даже мутрите му се подиграваха. Та въпросната разузнавателна централа много добре е знаела какво ще стане с тая информация и затова я е дала.
Нашто Слънце от самото начало си го управляват по тоя деликатен начин.

22.02 2013 в 17:30

Та той никога не е показвал и доказвал че е полетик и че става за какъв и да е ръ-
ководител- нито когато бе гл.секретар, нито когато бе премиер, даржавата бе на автопилот
,той риташе топка и режеше лентички. б.б. не става и за ЧЕП за зеле.

22.02 2013 в 14:35

Какво да го мисли батБойко. Той всичко си го има за свое. И хората назначени на възлови постове в държаната са си на негово подчинение. Най важният е той, о протестиращите нека протестират срещу мизерията. Тяхна си ралота.

22.02 2013 в 12:49

За пореден път въпросния "политик" доказа, че не става за висшия ешелон на властта. Не е подготвен, прекалено егоистичен и нарцистичен, слаб характер, създава огромни проблеми включително в такива "тъмни" сектори като националната сигурност. Най-важното е, че по-принцип създаваше несигурност!

22.02 2013 в 12:02

Не мисля, че си е изпуснал нервите. За мен ситуацията е много по-гнусна - предварително планиран PR ход. Формата над съдържанието и победата в изборите като технология, без оглед на съдържанието! При това "качество на матриала" минава, дори се котира като хипер мъжкарско!
Ама. че между мачо, категория "тежко село" и министър председател (да не мечтаем "... той и държавник, дори българофил...) трябва да има разлика, кой ти го мисли.