Н. Слатински: Борисов наруши писаните и неписани закони на спецслужбите

Юлиан Христов 22 февруари 2013 в 10:40 8031 12

Николай Слатински
Николай Слатински

Изказването на експремиера Бойко Борисов от парламентарната трибуна за поръчан от бившия лидер на ДПС Ахмед Доган атентат срещу него, буквално взриви общественото мнение. 

В четвъртък вечерта шефът на разузнаването ген. Драгомир Димитров опроверга пред bTV да има такъв документ и да е уведомявал Борисов за това. 

Бившият съветник по сигурността на президента Георги Първанов - проф. Николай Слатински, коментира в социалната мрежа акта на оповестяване на документа от парламента. Слатински, който напусна президентската институция заради неразбиране с държавния глава по въпросите за сигурността, е преподавател и изтъкнат експерт в областта на националната сигурност.

Публикуваме коментара му с негово позволение:

Опитвам се да си спомня нещо, но понеже не съм бил във и от службите, разлиствам в паметта си множеството монографии, учебници, помагала и прочие специализирана литература. В главата ми възникват следните седем сакрални въпроса:

1. Колко пъти премиер (дори в оставка) от трибуната на Народното събрание е оповестявал cosmic secret (според НАТО-вските стандарти заедно с top secret това е най-високото ниво за секретност, бел. ред.) документ, предаден в 1 екземпляр от разузнавателна централа на една държава на разузнавателна централа на друга държава?

2. Колко пъти висш политик на най-висш държавен пост е използвал cosmic secret документ на чужда държава във вътрешнополитически разпри и то след като просто е ядосан и е почувствал, че вече не изпитва никаква жал към опозиционен политик?

3. Какво си мисли дадената чужда държава, след като неин cosmic secret документ, продукт на светая светих на националната ѝ сигурност - специалните разузнавателни служби, се размахва от парламентарната трибуна на друга държава, с което несъмнено ще стане ясно и коя е чуждата държава, и коя е разузнавателната ѝ служба, какви са нейните методи, интереси и специални разузнавателни средства, кой е нейният агент (да се досетим какво го чака този агент; да се попитаме какво доверие ще има към България и нейните служби; да си дадем сметка как се спазват супер-стриктните съюзнически договорености в областта на класифицираната информация...)?

4. Как точно си представя премиерът в оставка комисията, която ще чете този cosmic secret документ на чужда централа - по един представител на парламентарна група, пропорционално участие, само от избрани партии - и въобще съзнава ли той как би изглеждало това - на практика - четене на площада на подобен супер поверителен документ?

5. Има ли изобщо капка професионализъм у този премиер в оставка, бил даже главен секретар на МВР, щом заради едни елементарно изпуснати нерви нарушава всички неписани и писани закони на специалните служби в частност и на системата за национална сигурност като цяло?

6. В състояние ли е да проумее въпросният премиер в оставка как е опетнил България, след като от най-високата трибуна на държавата е заявил, че в нашата страна лидерът на третата по численост парламентарна група спокойно може да "поръча" на организираната престъпност "да свитне" лидера на първата по численост парламентарна група и по съвместителство премиер на държавата - какъв Шенген, какви пет лева, (в) какъв затвор?

7. Има ли грам мозък в един политик, та било той и премиер в оставка, за да си позволи подобно изявление от трибуната на Народното събрание?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Ще се напълни ли Европарламентът с глашатаи на Путин