Конкуренцията в рецептите: Семерджиев срещу Москов

Владимир Каролев Последна промяна на 15 март 2016 в 11:51 11077 17

Владимир Каролев
Владимир Каролев

Най-накрая започна смислен и стойностен дебат относно какво трябва да изписват лекарите – активни вещества (т.е. лекарства) или продукти с фирмен бранд. В него се включи и бившият зам.-министър на здравеопазването Илко Семерджиев, който влезе в задочен спор със сегашния министър Петър Москов. 

Както коментирах наскоро в OFFNews, аз подкрепям повишаване на конкуренцията между фармацевтичните компании като лекарите бъдат задължени да изписват фармацевтични продукти по активно вещество. Например, пациентът реално се лекува от активното вещество 4-хидроксиацетанилид или както е по-известно – парацетамол. Това лекарство парацетамол, обаче, се продава под продуктовите марки Panadol, Tylenol, Acetaminofen, Tylol, Acetaminophen (може да има и други), всяка от които е с различна цена.

Идва въпросът, какво трябва да има на рецептата:

Вариант А: Парацетамол и всеки пациент с помощта на фармацевта да си избере кой от продуктите да купи.

Вариант Б: Лекарят избира някой продукт и го изписва директно. Макар да не е длъжен да закупи точно този продукт (който е възможно да бъде най-скъпият дори), обикновено пациентът купува именно него.

Както казах, за мен Вариант А е по-добрият. Петър Москов също върви в тази посока. Д-р Семерджиев клони към Вариант Б и има своите аргументи, повечето от които смятам, че не са валидни. (Б.р.: В последващ текст за OFFNews д-р Илко Семерджиев подробно изложи позицията си. Вижте тук, за да прецените кое е позиция на д-р Семерджиев и кое е интерпретация на Владимир Каролев)

Според него, определени български бизнесмени с бизнес в производството на лекарства и дистрибуцията им ще могат да наредят на фармацевтите в аптеките да предлагат именно техните продукти. Тук д-р Семерджиев прави няколко необосновани допускания, които не е задължително да са верни.

Първо, защо българските предприемачи да са изначално по-лоши от чуждите? Много от лекарствата, които купуваме, са реално произведени в Турция, Индия, дори Пакистан. Не бих казал, че пакистанците са изначално "по-добри" от българите. Още повече, дори най-големият български фармацевтичен производител няма значително присъствие в дистрибуцията. А когато пациентът види, че в една аптека му предлагат 5 пъти по-скъп парацетамол, отколкото в друга, много вероятно е да започне да пазарува само от втората. А и ако допуснем, че държавата гарантира качеството и добрите производствени практики на всяко лекарство в ЕС, то не би трябвало да се вторачваме толкова кой е производителят. В крайна сметка, нали целта е пациентът да е добре, а не да направим мръсно на някой производител?

Второ, не съществуват категорични доказателства, че лекарите са по-трудни за манипулиране, отколкото фармацевтите. Все пак, конкуренцията между лекарите е много по-слаба, отколкото конкуренцията между фармацевтите. Да не говорим, че всичките продукти с парацетамол лекуват или еднакво или почти еднакво. Следователно, лекарят няма защо да се притеснява, че изписаният от него продукт няма да доведе до желания позитивен за пациента резултат. Тоест, лекарят не рискува нищо, ако изпише най-скъпият парацетамол и „одруса“ пациента. Но фармацевтът рискува, тъй като съседната аптека има по-евтиния парацетамол и пациентът вече ще ходи само там.

Трето, д-р Семерджиев допуска, че ще се появи конфликт между лекарите и фармацевтите, тъй като вторите е възможно да не предложат най-„качествения“ продукт. Това също, според мен, не е сериозно обосновано, тъй като в момента имаме изключително тежък държавен контрол, който ефективно гарантира, че всички продукти с едно и също лекарство (активно вещество) са с еднакво или почти еднакво качество. И този контрол работи – дори аз го признавам като либертарианец и изключително скептичен към ефективността на държавните регулации човек (разбира се, има странични ефекти от тази политика, но това е въпрос за друга статия). Тоест, ако някое предложено от фармацевта лекарство излезе калпаво, то лекарят би трябвало да зададе въпроса си към държавните органи – защо това лекарство изобщо се продава?

Разбира се, тук трябва да направим уточнението, че съществуват лекарства с по-сложен състав, по-сложни комбинации между две и повече активни вещества и т.н., чието производство е все още без унифицирани добри практики и за тях вече има значение кой точно продукт ще си купите. Но що се отнася до масата от по-прости лекарства, които съществуват от половин век и дори „баба знае как да произведе“, не виждам причина те да не се изписват под формата на лекарства (активно вещество), а не под формата на търговски продукт.

По въпроса с естеството и ефективността на повечето политики от т.н. здравна реформа на Москов, се съгласявам по-скоро с позициите на д-р Семерджиев. Но що се отнася до този конкретен дебат, смятам, че досега изтъкнатите от него аргументи и допускания са по-скоро необосновани. Крайната фиксация кой точно щял да спечели и дали това дали българският производител е по-несимпатичен от турския или индийския, не работи в полза на пациента. За болния човек като потребител е важно лекарството да е качествено и достъпно. Колко „симпатичен” е производителят е въпрос без никакво значение в такава ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.03 2016 в 23:54

CONCOR COR 5 mg 30 Merck KGaA, Германия - 6.35
Biprol 5 mg 30 Нео Балканика ЕООД, България - 7.39
Sobycor 5 mg 30 KRKA, d. d., Novo mesto, Словения - 2.71
Blokbis Cor 5 mg 30 Actavis Group PTC ehf., Исландия - 3.34
НЗОК заплаща 2.09 при 100% реимбурсация, останалото е за сметка на пациента, от неговия джоб.

Познайте какво изписват джипи-тата и специалистите, особено в по-малките населени места.
Как точно на българските генерици цените са в пъти по високи от тези на западните генерици.

Относно алчността на фармацевтите и техния интерес да продават по-скъпи медикаменти:
Бихте ли си купили български гуми от Видахим на по-висока цена сместо румънски гудиър два пъти по-евтин, дори и в гумаджииницата да ви казват, че българските гуми са по-хубави?????


20.03 2016 в 23:45

Само да вметна няколко неща.
Някой лекари в България толкова много са пътували безплатно по конгреси и екскурии, че вече им е писнало. Пращат деца и роднини.
Тези пътувания се плащат от пациентите. Това е най-жалкото. Пенсионерите с хронични заболявания им се изписват лекарства със 100% реимбурсация от НЗОК, но с голямо доплащане. Това доплащане понякога варира в рамките на 100-200% от реимбурсната цена.
Давам пример:
Metfogamma 850mg *30 - 2.18 лв.
Sophamet 850mg *30 - 2.00
Metformin Thaikapharma 850 mg *30 - 2.28
Siofor 850 mg *30 - 4.15
Glucophage 850mg *30 - 3.38
Neoformin 850 mg *30 - 5.08
Metfodiab 850 mg *30 - 2.21
НЗОК заплаща 1.58, останалото е за сметка на пациента.

Друга активна съставка:
Bisostad 5 mg 30 - 3.43
Coronal 5 5 mg 30 Zentiva - 2.09
BisoHEXAL 5 mg 30 Hexal AG - 2.87
Bisogamma 5 5 mg 30 Woerwag Pharma - 3.06
BISOR 5 mg 30 Чайкафарма - 5.64
TevaBisoprol 5 mg 30 Тева - 2.38
Bibloc 5 mg 30 - 2.65
Bisolen 5 mg 30 Екофарм - 8.17

20.03 2016 в 08:34

Каролев и Москов грешат като предпоставят, че лекарите са задължително търговски мотивирани да предписват по-скъпи лекарств, а фармацевтите задължително не са и винаги ще препоръчват по-евтините генерици. Това е абсурд, още повече, че доходът на лекаря не е функция от стойността на изписаните през месеца лекарства, а фармацвтът обратно е силно зависим от обема на продажбите.

16.03 2016 в 14:29

Поне започни, че Илко Семерджиев не е бил зам. министър, а министър на здравеопазването. Само плямпаш глупости.

15.03 2016 в 23:20

Няколко забележки към всезнайкото:
- преди да лее мозък по медиите да хване да провери за какво става въпрос - изобщо не става дума за аспирин, аналгин и парацетамол. Много тъпо е да даваш примери с такива медикаменти. Това са продукти без лекарско предписание и за тях няма такава регулация. Наредбата предвижда генерично заместване за лекарствата заплащани на 100% от НЗОК. Това не са продукти за лечение на настинки и хреми, а за сериозни най-често хронични заболявания. Обикновено в тези случаи има много съпъстващи заболявания и лечението не се свежда до нариване на някаква съвкупност от лекарствени вещества - има поносимост към различни съставки, има различни лекарствени форми, има начини на приемане, има различни дози, има тетриране на медикамент и много други детайли. Фармацевта е по начало търговец - той продава медикаменти, в общия случай няма данни за други заболявания на конкретен пациент, няма данни за изследвания и други. По думите на Всезнайкото лекарите са някакви чудовища, които сякаш повече никога няма да видят този пациент и гледат да го прецакат - ами нали след един месец този човек пак е пред кабинета и лекаря носи отговорност за здравето му!
Да твърдиш, че голям търговец (дистрибутор) не може да влияе чисто търговски върху по-малки търговци (аптеки, складове) ако не наглост е тъпотия. И там корупцията може да бъде (и е ) също толкова голяма колкото при лекарите.
Даването на пример с парацетамол показва тотално непознаване на проблема. И това е съветник на министър - представете си какъв некадърник е министъра щом тази латерна му е съветник.
Изобщо в това управление се събраха най-големите некадърници и популисти, но какъвто вожда такива и лакеите около него.

15.03 2016 в 22:36

Toristo, броят на лекарите в България е около 28-29 000. Я сега пресметни какви бонуси и какви екскурзии са се пръкнали в болния ти мозък?? може и да има изключения, но разкажи твоята история на личния лекар на баба Пена от Чуйпетлево и го попитай кога за последно е виждал Черно море на живо. Тъпнар си, тористо, от най-големите.

15.03 2016 в 21:37

Каролев, пий си хапчетата!

15.03 2016 в 16:46

В този случай Каролев е прав. А лекарският съюз и т.н. организации е нормално да реват. От фармацевтичните фирми гп-та и доктори си докарват добри допълнителни доходи и редовни безплатни екскурзийки в чужбина за да изписват тяхните продукти с големите надценки.
По същият начин им плащат за да пращат пациенти в определени частни болници със скъпи процедури по НЗОК.
Затова и Москов е атакуван отвсякъде, във всички партии има хора с интереси в здравеопазването, там делаверата е за милиарди.

15.03 2016 в 13:40

България е достатъчно голяма говорилня без да се прави нищо, за да замърсяваме информационната среда и с тази безсмислена статия и с този безсмислен спор. Парацетамолът и други подобни лекарсва всеки си избира под каква форма да приема и без лекарите, и без фармацевтите, независимо какво те мислят. Сложните лекарства при всички случаи само лекарят може да прецени точно какви да бъдат. И наистина винаги отговарят дали може да се замести с друго. Отделно никога не са ми отказали някаква полезна информация в аптеката. Ако пък има остра необходимост от такава дискусия, Каролев е компетентен колкото мен.

15.03 2016 в 13:17

Жалък дебат. Свежда се до това, кой да бъде корумпиран с мижавите няколко процента- лекар или фармацефт. В страни остава въпросът защо пазара не успява да регулира чудовищните надценки на фармацевтичните производители от порядъка на 800-1000%. Уверявам ви, не е по-маловажен за пациента. Отговорът се съдържа в думата КОРУПЦИЯ. Напомням, че Каролев саботира усилията на министър Христо Иванов и не взе отношение по важната тема. Всичко са празни приказки.