Гръм ли гръмна в Крим? Украйна може да е използвала новия си ракетен комплекс за атака в Саки

Красимир Крумов 10 август 2022 в 15:37 31236 2

Комплексът Гром на изложение през 2016 година.

Снимка Wikimedia

Комплексът Гром на изложение през 2016 година.

Взривовете в руската авиационна база Саки в Крим са дело на ВСУ, а украинската армия ги е осъществила с помощта на собствено украинско оръжие, съобщи „Ню Йорк Таймс“ с позоваване на източник от Министерството на отбраната в Киев. Официална Украйна макар да показва въодушевление от инцидента във вторник, не признава да е замесена в експлозиите. Военни експерти анализират има ли Киев наистина боеприпас, с който би могла може да стигне до Новофедоровка и отговорът на този въпрос е: да.

Разстоянието между фронтовата линия и авиационната база Саки е ок. 150 километра. Тази дистанция би могла да бъде преодоляна от най-новата версия на ракетите GMLRS-ER на HIMARS. Точка-У се характеризира с по-малък обхват, а САЩ поне досега се сдържаха от доставки на ATAMACS с обсег 300 км. Още във вторник популярни украински лица, като бившия съветник на вътрешния министър на Украйна Виктор Андрусов заяви, че Украйна има на въоръжение ракети с обсег 200-300 км и за това „вече може да се пише открито“. Като пример Андрусов даде именно взривовете в Новофедоровка и в Мелитопол. Аналазаторите с канали в социалните мрежи приеха думите му с резерви, доколкото на фронта в момента върви и информационна и дезинформационна война.

Порталът The Warzone припомня, че Украйна има балистични ракети, способни да изминат и над 300 километра и работи над създаването на собствена система от 2003 година. Подобно на „Искандер“ в Русия новата система би трябвало да замени поссъветските системи Точка-У. Работата по тази система беше замразена за дълги години по икономически причини, но военната криза с Крим и Донбас през 2014 година е принудила Киев да възобнови развойната дейност. През 2016 година разработчиците показаха макет на оперативно-тактически ракетен комплекс „Гром“ (Гръм) на Конструкторско бюро „Южное“, който още през същата година направи и успешен тестови пуск. Според достъпните но недостатъчно надеждни данни на Уикипедия от този комплекс е изработен един единствен прототипен екземпляр.

Първоначално проектът предвиждаше създаването на ракета с обсег около 280 километра с бойна глава с маса 480 килограма за експортната версия, разработвана с финансовата помощ на Саудитска Арабия. Разработката е съвместно на КБ „Южное“ и на Центъра за научни изследвания и технологии на името на крал Абдулазиз. Причина за ограничения обсег е контролният режим на ракетните технологии (MTCR), забраняващ износа на оръжие или технологии, позволяващи производството на ракети с 500-килограмова бойна глава и способни да поразяват цели на разстояние до 500 километра.

Според откритите източници в интернет системата на Киев трябваше да е базирана на инерционна навигация и GPS, а във финалния етап на полета работата на ракетата трябваше да се поеме от радар или оптикоелектронна глава. По разчетите на украинците Киев трябваше да има предварителна готовност на проекта през 2019 година, а през 2022 трябваше да пусне Гром 2.

През 2016 година макетът беше представен на оръжейно изложение, а през август 2018 прототипът участва в парада за Деня на независимостта на Украйна.

Наблюдателите на военната сцена в Украйна предполагат, че страната може да е разполагала с няколко броя от прототипите на новата ракета, или пък да са успели да я довършат напълно в момента, в който ситуацията на фронта се стабилизира. Имайки предвид проектните възможности на Украйна и креативността на украинците, експертите смятат, че постигането на пълна готовност на новата ракетна система е напълно възможно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

2

Propaganda

10.08 2022 в 16:24

Саки, Саки! :) :)

-1650

1

ob1

10.08 2022 в 15:53

Това е като батальон гръмнати (Гром-нати?) орки - едно добро начало
 
X

Да помогнем на украинските деца!