"Фрийдъм хаус": Корупцията и зависимите медии спъват демокрацията в България

OFFNews 12 юни 2014 в 08:45 7071 7

Демократичен индекс 2014

Снимка Фрийдъм хаус

Демократичен индекс 2014

Корупцията и липсата на свободни медии са най-големите проблеми пред българската демокрация, отчита ежегодният световен доклад на американската организация "Фрийдъм хаус" за развитието на нации в преход.

Други отчетливи проблеми са демократичното управление и независимостта на съдебната система.

Докладът на "Фрийдъм хаус" изчислява демократичния индекс за всяка от изследваните 29 държави. За България този индекс е 3,25 по скалата от 1 до 7, където 1 означава най-високо ниво на демокрация, а 7 - най-ниско.

Индексът е средно аритметично на резултатите от отделните изследвани компоненти: изборен процес (за България - 2,25), развитие на гражданското общество (2,25), независимост на медиите (4), национално демократично управление (3,75), местно демократично управление (3), състояние и независимост на съдебната система (3,25), корупция (4,35).

От падането на комунизма България укрепи система от демократични институции, като през 2004 година се присъедини към НАТО, а през 2007 година към ЕС. Редица парламентарни, президентски и местни избори бяха проведени свободно, честно и без нарушения. Преди 2013 година, в продължение на едно десетилетие, страната се радваше на стабилни и пълномандатни правителства, се казва в частта за България от доклада.

Посочва се обаче, че въпреки тези успехи демократичните институции в България са проявили редица проблематични слабости. "Неефективността и подкупността в политическата система като цяло, а в частност в съдебната система, все още са смятани за основните пречки пред борбата на страната срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Общественото доверие в демократичните институции е ниско, а етническите малцинства се изправят пред дискриминация. Събитията през 2013 година, включително назначението на заможен медиен магнат като директор на службата за национална сигурност, което породи мащабни протести, илюстрираха тези проблеми и показаха близките връзки между политическите водачи и различни икономически интереси”, допълват авторите на изследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови