"Фрийдъм хаус": Корупцията и зависимите медии спъват демокрацията в България

OFFNews Последна промяна на 12 юни 2014 в 08:45 6559 7

Демократичен индекс 2014

Снимка Фрийдъм хаус

Демократичен индекс 2014

Корупцията и липсата на свободни медии са най-големите проблеми пред българската демокрация, отчита ежегодният световен доклад на американската организация "Фрийдъм хаус" за развитието на нации в преход.

Други отчетливи проблеми са демократичното управление и независимостта на съдебната система.

Докладът на "Фрийдъм хаус" изчислява демократичния индекс за всяка от изследваните 29 държави. За България този индекс е 3,25 по скалата от 1 до 7, където 1 означава най-високо ниво на демокрация, а 7 - най-ниско.

Индексът е средно аритметично на резултатите от отделните изследвани компоненти: изборен процес (за България - 2,25), развитие на гражданското общество (2,25), независимост на медиите (4), национално демократично управление (3,75), местно демократично управление (3), състояние и независимост на съдебната система (3,25), корупция (4,35).

От падането на комунизма България укрепи система от демократични институции, като през 2004 година се присъедини към НАТО, а през 2007 година към ЕС. Редица парламентарни, президентски и местни избори бяха проведени свободно, честно и без нарушения. Преди 2013 година, в продължение на едно десетилетие, страната се радваше на стабилни и пълномандатни правителства, се казва в частта за България от доклада.

Посочва се обаче, че въпреки тези успехи демократичните институции в България са проявили редица проблематични слабости. "Неефективността и подкупността в политическата система като цяло, а в частност в съдебната система, все още са смятани за основните пречки пред борбата на страната срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Общественото доверие в демократичните институции е ниско, а етническите малцинства се изправят пред дискриминация. Събитията през 2013 година, включително назначението на заможен медиен магнат като директор на службата за национална сигурност, което породи мащабни протести, илюстрираха тези проблеми и показаха близките връзки между политическите водачи и различни икономически интереси”, допълват авторите на изследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.06 2014 в 15:50

Целта е ясна. От голямата Тиква да се посадят /след визитата ГМО в САШ/ малки тиквочета с перспектива да излязат безброй кратунки - кухи и без съдържание. Абе тия журналя, с награди по плюене и ибрикчийство, не знаят ли, че иде и техния ред?

12.06 2014 в 15:12

Само дето "Фрийдъм хаус" са забравили да споменат най-важното:

България се превърна в еврогейско-педероатлантическа полуколония.

Най-бедната и последна по доходи на населението страна в Европа. Ама това за тях са подробности.

12.06 2014 в 14:26

Това е най-глупавият текст който съм чел в защита на Бойко '' в продължение на едно десетилетие, страната се радваше на стабилни и пълномандатни правителства'' абе идиоти българите винаги сме били боклуци сега сме боклуци преди сме боклуци и ще бъдем боклуци.С какво точно правителството на гроб е правило България силна с тва че прави виски сметки за ток ли? с тва че кара студентите да бъдат овчари ли аре бе кво стана отворковци?

12.06 2014 в 11:09

Има ясна зависимост, колкото по-зелено, толкова по-добре върви страната и по-добре живеят хората.

12.06 2014 в 10:01

Абе 3,25 при 7 за най-кофти положение - пак много висока оценка са ни дали. ;-)

12.06 2014 в 09:53

а кой е поръчителя и кой е платил тази информация

12.06 2014 в 09:19

Горчивата истина е че всичките беди който се случиха на България през тези 25 години, най голяма вина имат корумпираната съдебна система и най вече изкючително поръчковата слугинска "журналистика" която служейки на олигархията манипулираше обществото и поставяше и налагаше през цялото това време измислени "герои" и партии. Г-да "независими журналисти", 25 години раждахте и отглеждате "чудовища", и скоро самите вие ще бъдете най потърпевши от това...