Пробутват ни непригодни бронирани машини, български генерал намесен в заверата

Ганчо Каменарски 30 януари 2017 в 10:49 32240 29

M1117 Guardian

Едва ли има друг случай през последните 10 г., в който така брутално на армията ни да е пробутвана непригодна техника, както бронираните машини M1117 Guardian, известни и с търговското си име Commando на американската Textron. Преди обаче да разкажем за скандала на 7 декември 2016 г. с президентски секретар, си струва да се припомни с какво и как се прояви у нас до сега тази американска компания със своята машина, която може да не е лоша, но не тя ни е нужна.

На проведения търг през 2007 г. за 7 броя бойни бронирани машини за контингента ни в Афганистан предварително бяха отстранени 6 фирми, а турската компания FNSS (участваща с извънредно оригиналната си бронирана машина Pars) беше отсвирена в края на търга практически без мотиви.

Тогава военният министър Веселин Близнаков и прокара Guardian посредством 4 пъти промяна на спецификациите и нагласявайки ги по техните възможностите. При всичките им достойнства, самият производител Textron ги определя не като бойно средство, а като Armored Security Vehicle, сиреч Бронирана охранителна машина, пригодна само за разузнавателни и полицейски цели.

Цели 8 г. американската фирма Textron с нищо не показа, че продължава да чака своя час при превъоръжаването на Българската армия с бойни бронирани машини (ББМ). Появи се „зад завесата” в обявената процедура на 11 ноември 2015 г. на сайта на МО за покупка на 13 новопроизведени бойни бронирани колесни машини. Прогнозната стойност на поръчката бе над 41 млн лв. без ДДС. Те трябваше да бъдат пилотната доставка за над 120 броя машини.

Всички конкретни параметри на хипотетичната машина отново покриваха изцяло само Guardian. Например точните изисквания ББМ да е въоръжена с 12,7-мм картечница и 40-мм гранатомет, които да са в общ купол с характеристиките на UGWS на Guardian. Машината трябваше да е многофункционална с 4х4 или 6х6 схема на задвижване.

Слава богу, този конкурс се провали. Може би решаващо се оказа изискването машината да се намира в серийно производство в момента, като в последните пет години да е доставяна на минимум трима клиенти, а доставчикът да е изпълнявал гаранционно обслужване на доставените машини в район на мисии на НАТО. Не е известно друго участие Guardian освен в българския контингент в Афганистан.

За широката публика остана неизвестно, че през лятото на 2016 г. в САЩ на гости на компанията Textron замина наша военна делегация начело с командира на Сухопътни войски ген. Андрей Боцев. В нея по незнайни причини и безпрецедентен начин фигурираше генералът от резерва Атанас Самандов, секретар по отбраната на президента Плевнелиев. В Щатите българите огледали не само машините Guardian с колесна схема 4х4 (каквито са нашите в Афганистан), но им показали и машини със задвижване 6х6. Textron обаче е произвеждала такъв тип само до 1976 г. за морската пехота. Следователно за нашата делегация е изваден експонат от музея на компанията, но никой от българите не задал провокационни въпроси.

Пак през лятото на 2016 г. у нас пристига ответна делегация на Textron. Предложили ни да се кооперираме при производството на ББМ 6х6 и 8х8. Първо, България вече не разполага със съответни производствени мощности – танкоремонтният завод „Хан Крум” в Търговище отдавна загуби възможности, а „Бета” в Червен бряг на практика не съществува. Второ, на кого ще ги продаваме тези бронирани машини при невероятната световна конкуренция и свиване на състава и техниката на съвременните армии?

Ето, че стигнахме сакралната дата 7 декември 2016 г., когато Съветът по отбрана има заседание. На него се случват две значими неща: Според зли езици там Самандов прави обструкция на министър Николай Ненчев относно предложения за началник на Щаба на отбраната тризвезден адмирал Емил Евтимов с нескопосан компромат и предлага за най-високата военна длъжност споменатия вече генерал Боцев. Второ, разгледан е документът Искане за информация RFI, който да бъде изпратен до водещи фирми за информация относно произвежданите от тях ББМ. Важно е, че наред с точните изисквания за мобилност и огнева мощ, ясно е конкретизирано задължително задвижване 8х8 и степен на балистична защита К5.

Атанас Самандов обаче решително възразява, че критериите са излишно строги и като секретар на президента налага задвижване 4х4/6Х6 и балистична защита с две степени по-ниска – К3. Генерал Боцев, с поглед забит в масата, също се съгласява, че тези по-ниски изисквания напълно удовлетворяват Сухопътни войски. Така те дружно искат да отворят път за участие на Textron в бъдеща процедура на МО и е направено всичко възможно да им бъде осигурена доставката на почти 300 ББМ (една бригада от три батальонни бойни групи), които не отговарят на изискванията на проектния екип. Стойността на сделката възлиза на близо 1 млрд лв.

На заседанието на Съвета министър Ненчев отстъпил и наредил в листата да бъде включена и Textron. След последвалите възражения от участващите в заседанието била добавена и италианската фирма Ивеко, защото нейните машини превъзхождат американските. Не било прието обаче предложението за промяна на параметрите 8х8 и К5.

Отборът на Самандов обаче не сложил оръжие. На 27 декември при министър Ненчев пристигнала докладна записка с подписа на прословутия вече генерал Боцев (на втория лист на гърба). Конкретните детайли по движението на записката ще бъдат спестени, защото едно нейно реализирано вече странично последствие може да хвърли незаслужено петно върху най-високия ешелон на генералитета.

Опитът от локалните войни показват, че нещата драстично са се променили спрямо 2007 г. преди всичко с насищането на бойното поле с противотанково управляемо ракетно оръжие: В Сирия са унищожени около 1500 правителствени танка и ББМ, в Ирак – 500 броя, а в Украйна – почти 1000.

Ако безпринципните тайни договорки влязат в ход и българската армия купи ББМ, не съответстващи на изискванията и на потребностите на съвременните въоръжени конфликти, България сериозно ще се злепостави пред партньорите ни в НАТО: Първо, нашите Сухопътни войски няма да разполагат с оперативни възможности за евентуални операции; няма да заявим стремеж да бъдем надежден партньор в НАТО; евентуално ще подложим на излишен риск своите войници.

Междувременно световните фирми вече проявиха жив интерес към превъоръжаването на Сухопътни войски. На 8 декември, само ден след заседанието на Съвета по отбрана, финландската държавна компания Patria Land представи своята модулна машина Patria AMV на полигона „Тюлбето” край Казанлък. Още една фирма-производител е подала оферта да направи там демонстрации. Очаква се поне още една да подаде оферта.

Не е обаче ясно дали чуждите фирми няма да бъдат обезкуражени от допускането на далеч по-слабите и по-евтини Guardian на Textron.

Новият министър на отбраната Стефан Янев трябва спешно да пресече опитите за манипулиране на предстоящата тръжна процедура, като осигури оптимални условия на проектния екип да приключи анализите си и да изготви обективни предложения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

37

Стефан

01.02 2017 в 20:19

Това е па съвсем трети въпрос. Проблемът е, че продължава да говори дивотии, когато има съвсем конкретен проблем. Който засяга не само парите ни, ами и живота на войниците, а от там - и съществуването на България.

23293

35

Стефан

01.02 2017 в 19:29

Слабо, цървулджиев, слабо. Не виждам никакви данни по бойните колесници в Пуническите войни, нито по бойните слонове на Анибал в Алпите.

И не се опитвай да ми приписваш действия, които никога не съм извършвал. Още не се е родил администратор на сайт, за когото ще напиша угоднически коментар. Или платен. Предполагам, че изхождаш от личния си опит, но ще те замоля да задържаш личните си проблеми за себе си.

23293

32

Стефан

31.01 2017 в 18:41

Е, доколкото прогреса обикновенно го бутат добрите специалисти, тая работа не е много за чудене:)

23293

29

Стефан

31.01 2017 в 11:06

Да бе, малкия, съветските/руски номерни БТРи и БРДМи СА ГАЗ. И имат противокуршумна и противоосколъчна броня точно като всички други БТР и БРДМ по целия свят. Така че пак навсякъде по света, десантите ще се покатерят на покривите, при изпълнението на същите задачи. Че ти не знаеш защо е така, е твой проблем, не мой, и не на машините.
А ти даже не си чувал за куполите на новите руски БТРи, и това пак е само твой броблем. Макар че май и на целия ни народ, щом се опитват да ни пробутат нещо от средата на миналия век, а Главнокомандващия, военния му министър, и стадо неграмотни кресльовци, лапат въдицата даже без стръв.