След първия дебат: Губи ли Тръмп шанса си за втори мандат?

Елена Николова 06 октомври 2020 в 07:45 7731 0

Дебатите са ключов момент от предизборната кампания в Америка. Те могат да повлияят върху нагласата на избирателите към претендентите за президент и да обърнат резултата.

Миналата седмица се проведе първият от трите дебата между кандидата на демократите Джо Байдън и този на републиканците - сегашния президент на страната Доналд Тръмп.

Преди първия словесен сблъсък между двамата претенденти избраникът на Демократичната партия водеше в социологическите проучвания с близо 7 % пред Тръмп.

След хаотичния дебат от 29 септември, в който двамата кандитати се обиждаха и си викаха гневно, докато обсъждаха проблеми като COVID-19, расовите неравенства и икономиката, политическата картина в страната изглежда по следния начин:

Джо Байдън вече води пред Тръмп с 14% в президентската надпревара.

Това показва национално представително проучване на NBC News/Wall Street Journal Survey, проведено в периода 30 септември - 1 октомври.

Преднината на Байдън пред Тръмп се дължи най-вече на представянето му на първия от поредицата дебати. Проучването показва, че 49 % от гласоподавателите смятат, че кандидатът на демократите се е справил по-добре. Докато едва 24% от респондентите оценяват представянето на Тръмп за успешно.

Какво се промени след първия дебат?

Платформата за политически изследвания RealClearPolitics представя подробна електорална карта, като разделя щатите на "твърдо решили", "клонящи","вероятно решили" и "колебаещи се" кого да подкрепят.

От колебаещите се щати, склонни да подкрепят Тръмп, са Джорджия, Тексас и Айова. 

Ден след дебата щатът Ню Хемпшир променя позицията си от колебаещ се на вероятно би гласувал в подкрепа на Байдън. Сред колебаещите се щати, в които кандидатът на демократите има малка преднина, са Пенсилвания, Охайо, Флорида, Мичиган, Аризона, Невада, Уисконсин. Общо те представляват 110 гласа от Електоралната колегия.

Ако президентските избори се провеждаха днес, Джо Байдън щеше да спечели с 336 гласа, от необходими 270 в Електоралната колегия. Това показват осреднените данни на RealClearPolitics.

Дори колебаещите се щати - Джорджия, Тексас и Айова, които представляват общо 60 гласа в Електоралната колегия, нямаше да осигурят победата на Тръмп.

Губи ли Тръмп шанса си за втори мандат?

Според данните от националните предизборни проучвания, шансовете на Тръмп да спечели втори мандат намаляват. Това обаче не означава, че победата му е невъзможна.

Подобен беше сценарият през 2016г: Тогавашният кандидат на демократите Хилари Клинтън получи близо 3 милиона гласа повече от Тръмп, но загуби надпреварата.

Причината е в особената изборна система на САЩ, която дава по-голяма тежест на малките щати, за сметка на големите.

Друга предпоставка, която би могла да повлияе на вота е, че част от колебаещите се щати са дългогодишни крепости на републиканците. Това означава, че част от колебаещите се щати могат да обърнат гласа си в деня на изборите и да подкрепят Тръмп. 

На 15 октомври ще се проведе вторият от поредицата дебати в предизборната кампания. Тогава Джо Байдън и Доналд Тръмп отново ще влязат в словесен сблъсък. Това ще бъде още една предпоставка, която може да промени посоката на вота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови