Проектът Уилоу: как добивът на петрол в Аляска може да повлияе на околната среда

OFFNews 22 март 2023 в 14:17 3978 0

Проектъ Уилоу в Аляска

Снимка ConocoPhillips/БТА

На тази снимка от 2019 г., предоставена от ConocoPhillips, се вижда проучвателен сондаж на предложеното място за петролния проект Уилоу на Северния склон на Аляска.

Само преди дни администрацията на президента на САЩ Джо Байдън даде зелена светлина за добив на петрол от едно от най-големите петролни находища - в Аляска. Решението бе взето след месеци интензивно лобиране и възражения, че т.нар. проект "Уилоу" (The Willow Project)  ще подкопае усилията на САЩ за постепенно отказване от изкопаемите горива в световен план.

Мащабният проект се превърна в основна мишена за екологичните групи и активистите за борба с климатичните промени и се нареди сред централните теми за дискусия. Особено популярна е темата сред младите хора и потребителите на социалните мрежи. Мнозина обединиха усилия онлайн, за да блокират проекта.

Какво представлява проектът "Уилоу" и защо е важен? "Вашингтон пост" дава отговори на някои ключови въпроси по темата.

Къде се случва?

"Уилоу" е петролен резерв в Арктическа Аляска, контролиран от петролната компания ConocoPhillips. Той се намира на Северния склон на Аляска, на по-малко от 30 мили от Северния ледовит океан.

Районът е в Националния петролен резерв - Аляска, или NPR-A, най-голямото парче публична земя в страната. Районът с площ около 90 хил. кв. км е определен през 1976 г. специално за разработване на нефт и газ със Закона за добив на нефтени резерви на ВМС. Със закона се създават специални правила за добив на нефт и газ и се обособяват някои райони за "максимална защита" на околната среда. Днес това е един от най-обещаващите региони в САЩ за нови находища на нефт, но също така е ключово местообитание на полярни мечки, както и на десетки хиляди мигриращи елени карибу и водоплаващи птици.

Защо проектът е противоречив?

Според консултантската фирма "Уд Маккензи" "Уилоу" е най-големият петролен проект в страната. ConocoPhillips оценява стойността му на 8-10 млрд. долара. Това го превърна в основен приоритет за активистите по темата за климата. Те настояват за намаляване на потреблението на изкопаеми горива като начин да се намалят емисиите, които причиняват изменението на климата, и се опитват да спрат големи инвестиции като тази - като целта е светът постепенно да се откаже от петрола. Този проект е особено уязвим за обществен натиск, тъй като се намира на федерални земи и изисква федерални разрешителни, за да се осъществи - а Байдън беше обещал да прекрати новите петролни сондажи на федерални земи.

"КонокоФилипс" притежава договори за разработване на нефт за региона от края на 90-те години на миналия век и открива "Уилоу" с два проучвателни сондажа, направени през 2016 г. След приблизително пет години за изваждане на разрешителни и правни битки администрацията на Байдън одобри проектът да има до три сондажни площадки с общо до 199 кладенеца. Решението свива проекта от петте площадки, които "КонокоФилипс" първоначално предложи, след препоръки от правителството да не се допуска разработване на находище на места, където гнездят жълтоклюни гарги и където минава пътят на миграцията на елените карибу.

Какво ще направи "Уилоу"?

Бюрото за управление на земите изчислява, че проектът може да произведе 576 милиона барела петрол за 30 години.

Вече са започнали първоначалните дейности по добив на чакъл и изграждане на пътища за разработката, която ще има обща площ от 499 акра. Планът включва стотици километри пътища и тръбопроводи, самолетни писти, мина за чакъл и ново съоръжение за преработка насред девствена арктическа тундра и влажна зона.

Изгарянето на петрола ще доведе до изхвърлянето в атмосферата на около 239 милиона тона въглероден диоксид през 30-годишния период на експлоатация на проекта - или еквивалент на 1,7 милиона бензинови автомобила годишно. 

Според изчисленията на администрацията на Байдън, дори и "Уилоу" да не заработи, САЩ и останалата част от света ще продължат да изгарят голямо количество изкопаеми горива. Според оценките по-чистите варианти ще покрият само около половината от търсенето на енергия, което би било задоволено от този проект.

Според оценките продължаването на проекта би създало около 70 млн. тона допълнителни емисии на въглероден диоксид в САЩ - и още 60 млн. тона в международен план, което се равнява на едва 0,03 % от емисиите на САЩ през 2021 г.

Какви са ползите и вредите?

Поддръжниците твърдят, че новият петрол от Аляска ще помогне за осигуряването на надеждни вътрешни доставки на енергия за САЩ. Това е важно за ограничаване на зависимостта на страната и нейните съюзници от доставчици на петрол, които често са управлявани от авторитарни режими и имат слаби екологични регулации. Очаква се също така добивът да доведе до милиарди долари икономическа активност и данъчни приходи в Аляска, където щатските лидери и много от коренните жители на Аляска твърдят, че се нуждаят от тласък на замиращата икономика.

В същото време, достъпът до подобен петрол може да спомогне и за удължаване на зависимостта на страната от изкопаемите горива, без да има гаранция, че ще бъде създадена технология, която да спре приноса им към изменението на климата. Тъй като администрацията на Байдън го е одобрила, проектът може да подкопае доверието към президента, който настоява други страни да разработят по-чисти алтернативи вместо нефт и природен газ. Много от местните жители не са толкова ентусиазирани от приходите от петрол и са по-загрижени, че проектът може да навреди на местните популации от животни, които са от ключово значение за общността, да влоши качеството на въздуха в региона и да доведе до разливи, течове и взривове.

Защо Байдън одобри "Уилоу" въпреки обещанията си за опазване на околната среда?

Активистите яростно протестираха срещу проекта, отчасти защото Байдън беше дал големи обещания да даде приоритет на защитата на околната среда, изменението на климата и прекратяването на сондажите в земя, която е публична собственост. Представители на администрацията заявиха, че това са важни въпроси, които са повлияли на проекта, но не достатъчно, за да го спрат. Те заявиха, че са били ограничени от закона, който регулира NPR-A, и от договорите за лизинг, които "КонокоФилипс" притежава много преди администрацията на Байдън да встъпи в длъжност. Законът дава на компанията, която има такива договори, правото да разработва находището и силна правна позиция да се бори с правителството, ако то се опита да блокира тази работа. Ако бъде отхвърлен проектът, "КонокоФилипс" би могла да заведе дело, евентуално да спечели милиарди долари за сметка на данъкоплатците и все пак да успее да разработи находищата, твърдят правни експерти.

Възможно е и други фактори да са изиграли роля. Пред Байдън интензивно са лобирали представители на Аляска по този въпрос. Той се нуждае от двама от тях - умерената републиканска сенаторка Лиза Мърковски (Аляска) и представителката на демократите в Сената Мери Пелтола (Аляска), за да прокара назначенията и програмата си през тясно разделения Конгрес. Той също така обеща на избирателите, че ще се бори с високите цени на петрола и бензина, а през последните месеци призна, че петролът вероятно все още има място в икономиката далеч в бъдещето. Неговите най-значими политики в областта на климата досега бяха насочени повече към изграждане и насърчаване на потребителите да приемат по-чиста енергия, отколкото към ограничаване на производството на изкопаеми горива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!