Политико: САЩ налагат санкции на високопоставени българи за подкупи. ЕС не прави нищо

Ходът на Вашингтон е най-голямата aкция по закона "Магнитски", предприемана в рамките на ден

Политико 03 юни 2021 в 09:56 4811 1

С тези заглавия престижното международно издание "Политико" (Politico) разказва за наложените тежки санкции по американския закон "Магнитски" на трима българи - Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Препечатваме цялата статия:

В сряда Съединените щати въведоха мащабни санкции за борба с корупцията срещу високопоставени български представители на властта и повече от 60 юридически лица, докато ЕС не успява да се справи с разрастващата се криза на правовата държава в балканската страна.

Тази необичайно широкомащабна стъпка на Америка е смущаваща за ЕС, тъй като разкрива неспособността на блока да контролира собствения си двор с множеството корупционни скандали, често свързани със средства от ЕС, които се оказват в ръцете на българската мафия и влиятелни олигарси. Този ход представлява най-мащабната акция на Америка в рамките на един ден по силата на Глобалния закон "Магнитски" за отговорността за правата на човека, който е насочен срещу извършителите на корупция и нарушения на правата на човека по света.

"Съединените щати подкрепят всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, като насърчават търсенето на отговорност от корумпирани служители, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България", заяви директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи Андреа М. Гаки.

За разлика от тях, ЕС явно е избрал да не подкрепи българите, които се борят с корупцията.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Ангела Меркел си затварят очите за срива на правовата държава в най-бедната държава в ЕС през последните години. Бившият министър-председател Бойко Борисов, който доминираше в политиката на страната през по-голямата част от десетилетието, беше техен близък съюзник на политическата сцена на ЕС в дясноцентристката Европейска народна партия и никога не е бил предизвикван заради провалите в съдебната система на страната си. Въпреки че бившият пожарникар и шампион по карате загуби властта на неособено решителни избори през април, неговата партия ГЕРБ все още води в проучванията преди нови избори на 11 юли.

Макар че корупцията отдавна е идентифицирана като проблем в България, мащабът на разразилите се през последната година скандали за подкупи разкри как една олигархична мафия ефективно е завладяла държавата, упражнявайки контрол върху институции като съдебната система, службите за сигурност и медиите.

Най-известният магнат, който беше санкциониран, е Делян Пеевски, противоречив крупен медиен собственик и бивш депутат.

Пеевски "редовно е участвал в корупция, използвайки търговия с влияние и подкупи, за да се предпази от обществен контрол и да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество", пише Министерството на финансите на САЩ в решението си за налагане на санкции.

Пеевски, който е свързан с Движението за права и свободи, член на либералната група "Обновена Европа", се превърна в един от символите на корупционните проблеми на страната. САЩ заявиха, че той "е работил за оказване на негативно влияние върху българския политически процес" на изборите през 2019 г.

Отделът санкционира и избягалия казино барон Васил "Черепа" Божков, един от най-богатите български граждани, и Илко Желязков, който понастоящем е член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, както и 64 свързани с тях юридически лица, като им отнема достъпът до американската финансова система.

Успоредно с това Държавният департамент на САЩ обяви забрани за влизане в страната на още по-широк списък от български публични личности и техните семейства, включително бивш заместник-министър.

"Големият въпрос е кого са корумпирали?", казва Елена Йончева, член на Европейския парламент, която е водещ критик на Борисов и член на Българската социалистическа партия.

Върхът на айсберга

В обяснението на решението си Министерството на финансите посочва, че Божков - който в момента се укрива в Дубай, но въпреки това е регистрирал политическа партия, спечелила почти 3% от гласовете на изборите през април - е "давал подкупи на държавни служители в няколко случая", включително на "настоящ политически лидер".

В доклада се казва още, че бизнесменът "е планирал да предостави парична сума на бивш български служител и български политик по-рано тази година", за да му помогне да "създаде канал, по който руски политически лидери да влияят на български държавни служители".

Министерството на финансите също така обвинява Желязков, че е действал като подставено лице на Пеевски в корупционни сделки.

"Според правителството на САЩ Пеевски е използвал Желязков за осъществяване на схема за подкупи, включваща документи за пребиваване в България на чуждестранни лица, както и за подкупване на държавни служители по различни начини в замяна на тяхната информация и лоялност".

Христо Иванов, ръководител на антикорупционната партия "Да, България", приветства санкциите.

"Пеевски и Божков са участници в грандиозна корупционна схема, която трябва да се разплете, а Борисов трябва да напусне политическата сцена", каза той пред репортери в София.

Мая Манолова, бивш омбудсман и един от лидерите на партията "Изправи се! Мутри вън!", опозиционна партия, вдъхновена от вълната от антикорупционни протести през миналата година, заяви, че санкциите подчертават острата нужда от реформи.

"Българите биха искали да видят, че институциите им най-накрая засилват борбата с корупцията", каза тя пред  Dnevnik.bg. "Българската държава е единствената, която не е осъзнала необходимостта от решителни мерки за борба с корупцията."

В изявление късно в сряда българското външно министерство не назова конкретни случаи, но заяви, че страната е ангажирана с борбата срещу корупцията и че е готова за диалог с Вашингтон. Партията на Божков отказа да коментира към момента на публикуване на тази статия.

Певски, междувременно, отхвърли действията на САЩ и се закани да ги оспори.

В отворено писмо, изпратено до българските медии, той заклейми санкциите като "абсолютно неприемливи, тенденциозни и нарушаващи буквата и духа" на закона "Магнитски".

"Не съм извършил нищо, което да нарушава международно признати права на човека, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия", заяви той.

Мотивите на Вашингтон за налагане на санкциите "не съдържат нито един истински факт", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!