''Победата'' на Путин побеждава путинизма в Европа

Иван Орлинов 28 февруари 2022 в 17:04 14139 8

„Победата“ на Путин побеждава путинизма в Европа. Путинизмът в Русия си остава проблем на руснаците. Нахлулите в Украйна руски войски се чудят дали те имат някакво отношение по този въпрос.

От 00:00 ч на 28.02 рублата на световните финансови пазари има вече нумизматична стойност. Какво се случва с войната, която някои наричат „специална операция“, към 15 часа в последния ден на февруари?

В 17:30 на 27 февруари Путин обяви пълна бойна готовност на руските сили за стратегическо ядрено сдържане, т.е. на ядрените такива. Министърът на отбраната Шойгу и началникът на генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов козируваха и до момента 18 полка от стратегическите мобилни междуконтинентални балистични ракети Топол М стоят на огневи позиции и чакат следващи команди. Във всеки един от тези полкове има по 12 пускови установки с боекомплект от две междуконтинентални балистични ракети с ядрени бойни глави, всяка от които с по 8-10 разделящи се бойни части с мощност от по 10-20 килотона еквивалентен тротилов заряд.

Батальонните тактически групи с войници от първия ешелон и въведените към края на втория ден от началото на операцията оперативни резерви достигнаха заповяданите рубежи по четирите основни стратегически направления в Украйна на дълбочина 40-80-120 км. В това число е блокирана столицата Киев и втората историческа столица на Украйна Харков.

Бойните редове обаче са разкъсани. Много бойни машини са изостанали. Отделни подразделения блуждаят извън заповяданите маршрути. Собственият преносим запас от храни и гориво на много места е изчерпан. Подвозът на гориво и смазочни материали и запасни части и агрегати е нарушен. Личният състав от долните чинове все по-ясно осъзнава, че не участват в поредното учение с бойни стрелби. А някои дори прозряват, че са се оказали на територията на Украйна.

На този фон сред личния състав зачестяват случаите на здрав разум. Много танкове и БТР-и изостават от общия походен строй поради изчерпване на горивото или повреди. По-практичните екипажи по възможност изливат горивото в канавките, а при благоприятна обстановка го разменят с местното население основно за самогон, украинска сланина и/или тютюн. И чакат в канавката по-нататъшни нареждания. По отделни направления обаче са установени единични или групово анахилирани бойни бронирани и транспортни машини и разнообразни артилерийски системи, а в отделни случаи и на мобилни зенитни комплекси.

В интернет се появи клип как сръчни украински братя роми теглят с колесен трактор на заден ход руска бойна машина на десанта (БМД-2), каквато няма на въоръжение в украинската армия.

Има и клип, в който киборг от украинската военна полиция дава напътствия на гражданското население, че най-надеждно могат да изобличат руски цивилен шпионин като го накарат да каже „полянця“, което принципно нито един руснак не можел да произнесе правилно с украински акцент. Не знам как се пише правилно думата и първоначално предполагах, че означава „пияница“ на украински, но всъщност след справка в речника, се оказва, че това е просто „поничка“.

Лукашенко, в късните вечерни часове на 27.02, обяви триумф на проведения референдум за промени на конституцията на Беларусия с най-важен акцент, че президентът на Беларус се освобождава от всякаква съдебна отговорност завинаги. Обявеният от Лукашенко по-рано 72-часов срок, след който трябваше да обяви дали армията на Беларус ще подпомогне военно Путин, изтече.

По FOX съобщават, че вчера в Овалния кабинет отново се е наложило Държавният секретар Блинкен и Секретарят по отбраната Остин да обясняват на Байдън какво е това Украйна и къде се намира. Пак според FOX, което не е обаче потвърдено от CNN, неназован натовски военен експерт е споделил хипотезата в Брюксел, че хибридната война на Путин върви към хибридния си край. Тази хипотеза засега е под ембарго за пред медиите.

В изнесения подземен команден пункт за стратегическото ръководство на отбраната на президента Радев, в локация, която не може да бъде назована, се обсъжда дали руската специална операция в Украйна не води към хибридна война в ЕС, дали при тези условия България следва да поддържа хибриден неутралитет и дали на празненствата във връзка с 3 март Янев (ако не е вече уволнен) да се появи в униформа или цивилен, дали да поднесе букет на руската посланичка или да се ограничи с кимване от дистанция.

В Youtube показаха как кабеларка от съседно с Украйна руско градче излъчва на всичките си канали видеото, в което руски боен катер призовава по рупора украински гарнизон на Змийския остров край Одеса да се предаде, при което зад кадър се чува: „Руски военний корабль, иди на хуй“.

Зеленски кандиса за начало на преговорите, но по неофициални данни същинската работа ще се отложи, докато руските войски не започнат масово да се предават в плен. За участие в преговорите Путин определи актуалния министър на културата на Русия – Медински – историк, широко прилагащ и налагащ научните методи на Барон Мюнхаузен, путинист от най-висока проба.

В украински чат се среща хипотезата, че България, в рамките на общата военна помощ от страна на ЕС към Украйна, ще предостави бойни самолети МИГ-29 и СУ-25.

Пак по непотвърдени данни от украинските чатове между Шойгу и Герасимов към обяд днес се е стигнало до дискусия не по устав и на високи тонове дали Герасимов трябва да носи със себе си, когато ходи до тоалетната, комплекса от апаратурата на началника на генералния щаб, с която се ретранслират командите от ядреното куфарче на Путин към силите за ядрено сдържане на Русия и дали екипажите на пусковите установки на огневите позиции могат да напускат машините, за да пикаят.

В подобни случаи Милошевич обичаше да следва максимата „направи така, че всяко зверче да остави следите си върху снега“.

Днес рано сутринта централната банка на Русия за втори път през този месец повиши основния лихвен процент от 9.5% на 20%. Сайтът на аналитико-финансовата групировка РБК е недостъпен, поради санкция от роскомнадзора (регулатора на мрежите в Русия) заради възникнала в чата на сайта дискусия дали това означава незабавно зануляване на финансовата система на Русия. Изказали се противоположни мнения заради последствията на това решение върху пенсионния фонд, върху средствата в рубли на централната банка, въобще върху ресурса от рубли на централната банка, и за възможното отражение на това събитие върху кредитната политика на търговските банки.

Към момента около 150 000 руски туристи са извън страната, основно в Европа. Възможностите им за връщане е единствено с полети през Дубай, Алмати, Исламабад, и като краен вариант Пекин. По хуманни съображения било възможно да се иска репатриране през Вилниюс, но за целта били необходими консултации по линията на външните министерства на двете страни. Проблем било също това, че полети с подобни пътници можели да следват единствено тесен маршрут в акваторията на Балтийско море между въздушното пространство на Дания и Полша.

------------

* Името на автора е сменено, тъй като той има съображения да остане анонимен

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2415

7

Пустиняк

01.03 2022 в 07:01

Путин се занули като политик и още по-лошо, като човек.

-8580

5

Комплексираните джуджета са най злобни. Лилипутин е мишка и ще бъде запомнен като такъв.

22548

4

dolivo

28.02 2022 в 18:53

Страх ме е от реакцията му, като стане за присмех, да не натисне копчето. За него за присмех да стане може да е по-лошо от това да стане престъпник срещу човечеството.

Плашете се от малките подли човечета...

-2175

3

IvanGrozn

28.02 2022 в 18:10

Плешивия гном, който представлява Русия в ООН току що заяви че горе-показаното видео е част от 1.5 млн. невероятни "фалшиви"клипове, които украинците някакси успяват да "фалшифицират", докато си почиват от взривяване на руски танкове и самолети.

-2175

1

IvanGrozn

28.02 2022 в 17:44

хахахахах тъпа, проста, пропита, безполезна руска сган цял свят ви се смее, но няма да мине само със смях. Ще си получите заслуженото!