Гръцки журналист: Стига идиотизъм - Македония си е Македония

OFFNews 06 февруари 2018 в 08:11 9816 2

Преди два месеца си поръчах кафе в бара на Долната камара в Лондон. Момичето, което ми сервира кафето, ме попита откъде съм, защото моят акцент й е звучал познато. Когато казах, че съм от Гърция, Тя се усмихна и каза, че така е мислила, защото самата тя е от Македония.

Разказах ѝ, че съм минал през нейната родина, докато съм пътувал за Сърбия. Когато дойде време да платя сметката, тя отказа да ми вземе парите:

"Кафето е от мен, защото вие сте първият грък, когото чувам да казва Македония."

Докато разказвам за тази случка, аз съм изпълнен със съмнения дали трябва да споделям случилото се. Страхувам се първо, че описвам себе си като някакъв извънредно свободомислещ либерал, който призовава всички мои сънародници, които са обидени от съседната държава, че използва името Македония, да се отпуснат.

Страхувам се, че някои гърци ще ме сметнат за предател, в същото време се чувствах като идиот, който разменя семейното си достойнство за едно кафе лате. Познавам много хора, които мислят като мен. В Гърция нямам приятели, които казват Македония, когато говорят за Македония. Нямам колеги, които могат да изпишат това име без да го сложат в кавички, дори и онези, на които не им пука за този спор.

През 1991 г. гърците чрез масови демонстрации и дипломатически маневри отнеха правото на съседната държава, която току-що стана независима от бивша Югославия, да се нарича Македония. Гръцкият аргумент беше, че в Гърция има област със същото име и бившата югославска Македония може да си го поиска. Този въпрос остава нерешен и до днес. Разбира се, цялата тази история около името е приключила. Наложи се двойно име. Целият свят нарича страната Македония, а Гърция Скопие. Ако Скопие не съществува в чужбина, същото важи и за Македония в Гърция. Интензивните дипломатически преговори от последните дни и срещите между премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев в Давос увеличиха очакванията, че този въпрос може да се реши след 27 г.

Най-накрая Македония може да получи официално име, което ще използва в международните организации, може "Нова Македония" или "Северна Македония", която ще я различава от Гръцка Македония и това ще успокои гърците. И все пак тази искрица на надежда за наименование за общо ползване, както казва гръцката страна, наистина не е в интерес на никого. Никой и никъде по света няма да използва новото име. Кой е прав? Светът е прав. Гърция не е. Не може да наричате една държава с името на столицата и да искате трета държава да я нарича така, както ние искаме. Никой в Гърция не вярва сериозно на приказките за иредентиските аспирации на Македония. Още по-малко пък може да търсим в Англия да повярват на това.

Господи, как е възможно една от най-бедните страни в Европа, със сериозни малцинствени проблеми, страна, която иска да влезе в НАТО, да бъде заплаха за една страна, която е пет пъти по-голяма и по-мощна от нея? И поради тази причина всички онези, които нямат проблеми с този въпрос, да спрат да се държат като чиновници на външното министерство, да премахнат кавичките на Македония и да спрат да използват съкращението БЮРМ, което Гърция прие временно да използва. Дайте да наричаме страната Скопие в Гърция, за да не осъмнем с посинено око, а по света да използваме Македония и хората да не смятат за идиоти. Целият свят нарича Македония и смята гърците за откачени, заради твърдението им, че тя трябва да се нарича по друг начин - и още повече, че през последните 30 години ние не сме им обяснили как тя трябва да се нарича.

Б. ред. - Автор на коментара е Тимиос Цалас, гръцки журналист, работещ в неправителствената организация Hansard Society в Лондон. Цалас е и анализатор за вестник „Катимерини“. Анализът е от EU Observer. Публикуваме го в превод на БГНЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови