Джамбазки: Македония е българска, а Гърция е окупирала наши земи

OFFNews Последна промяна на 05 февруари 2018 в 08:37 11384 3

Снимка бТВ

Македония е българска и гърците нямат никакви основания за тези протести. Това заяви в сутрешния блок на бТВ евродепутатът Ангел Джамбазки по повод протестите в южната ни съседка за името на Македония.

Вчера 300 000 - 400 000 гърци се събраха на протест в Атина и се обявиха срещу включването на думата Македония в името на бившата югославска република. Според тях това е посегателство срещу историята на Гърция.

"Модерната гръцка държава се появява на Балканите 1912 – 1913 г. в сговор със Сърбия. В териториите, които те окупираха тогава и до днес продължават да окупират, и досега хората говорят на нашески език", каза Джамбазки.

На Балканите има много рани, които трябва да заздравеят по пътя на европейската интеграция, добави евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ). Това е единственият медикамент, иначе ще се повтори историята. Не знам дали народите на Балканите трябва през 30 – 40 години да повтарят едни и същи ужаси, каза той.

"Големият проблем на Гърция изобщо не е името на Република Македония, а да не се постави въпросът за населението в Беломорието, защото гърци там няма и досега. С Македония сме един народ, разделен в две държави. А ако Македония се сближи с България, както би трябвало да е, ако Македония и България нямат граница, гърците ще започнат да се чудят какво ще стане с тези окупирани от тях територии", каза още Джамбазки.

Това всъщност е идеята на ЕС – границите да останат символични и хората от двете им стани да имат що-годе един стандарт, да могат да преминават свободно и да се заселват от другата страна, посочи Ковачев. В Гърция националистическите настроения са много силни, въпреки че са в ЕС преди България. А в Македония 11 г. управление на Груевски даде достатъчно много аргументи да се засили проблемът с Гърция, а и с България.

"63% от гърците искат да се намери приемливо решение за името, над 70% от тях казват, че продължаващият спор не е в интерес на Гърция", добави Ковачев.

Протестите, според него, са с цел да се сплаши премиера Алексис Ципрас и да не се стигне до споразумение за името.

С приемането на Македония в ЕС и НАТО ще се възстанови една историческа справедливост, затова сърбите и гърците пречат, каза Джамбазки.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

1

Hissarion

05.02 2018 в 09:36

Ами хайде Джамбазко да поведе лукоглавците от любимия му марш в поход към Беломорието. Току виж местните оценят освободителния им акт и им предложат нещо друго освен сопи.