Атаката срещу ЦИК премина границата между демокрацията и диващината

OFFNews Последна промяна на 10 ноември 2016 в 13:25 16029 7

Цветозар Томов

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Цветозар Томов

Говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов реагира остро срещу коментарите на bTV и "Шоуто на Слави" по повод работата на ЦИК във връзка с референдума и недостигащите му около 13 000 гласа за валидност.

Томов изрази позицията си чрез личния си профил във Фейсбук, където написа:

Политическата атака срещу Централната избирателна комисия, организирана с помощта на една частна телевизия между двата тура на президентските избори, е проста като замисъл, а нейната ефективност е следствие от ниското фоново доверие към държавните институции изобщо. Ключовото послание е: ЦИК е всесилна и следователно отговорна за всички проблеми и нарушения в изборния процес. Поради това, че изборният процес е политическа борба, в организирането на която са замесени десетки хиляди хора, не е никакъв проблем да се посочват и документират факти за нарушения на правилата, по които следва да се води тази борба, и във всички случаи да се сочи с пръст ЦИК.

Авторите на тази атака, обаче, ехидно подминават факта, че чрез нея те извършват най-тежкото възможно нарушение в изборния процес, граничещо с престъпление. Хвърлянето на далече отиващи клевети срещу ЦИК без никакви сериозни доказателства за тях е именно такова. ЦИК организира държавен преврат, ЦИК манипулира резултатите от референдума, ЦИК лишава избирателите от право да гласуват.

Проблемът не е само в това, че тези клевети са абсурдни, а и лесно оборими. Основният проблем е, че те се крещят в публичното пространство преди изборният процес да е приключил. Така се преминава границата, отделяща демокрацията от диващината. Ефектът се усилва от медийния резонанс и от мълчанието на други отговорни държавни институции, най-вече ДАНС и прокуратурата.

В неделя на 90000 обикновени българи им предстои да вършат трудна и отговорна работа с 24-часов работен ден срещу мизерно заплащане. Те винаги допускат грешки при извършването на тази работа. Огромното мнозинство – от умора, пренапрежение и понякога от некомпетентност. Някои от тях – може би умишлено или поради политически натиск. Атаката срещу ЦИК, организирана със съдействието на една медийна корпорация, няма как да има друг ефект, освен да подложи на допълнителен натиск тези хора. Няма да коментирам въпроса кой се нуждае от това.

ЦИК не е цялата в бяло, и в изборния процес има маса сериозни проблеми. Но ако използвам любимите на някои хора спортни метафори, бих казал следното: свидетели сме на нахлуване на терена по време на мача пред безучастните погледи на тези, които би трябвало да отговарят за сигурността на събитието. Мога да си представя какви избори искат да се организират в България тези, които си го позволяват.

Пиша всичко това, защото днес все пак е 10 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8124

7

Калина

10.11 2016 в 20:39

А на кого мислите, че служи Слави Трифонов? Всичко е театър между него и Борисов. Големите-ГЕРБ и БСП да са винаги във властта, за това ще послужи мажоритарният вот!
Ха..ха..ха народът пак прецакан!

10847

5

БирникЪ

10.11 2016 в 15:34

Не знаех, че демокрацията и диващината имат обща граница. Да стоят толкова близо, едва ли.
Томов трябва да се е объркал пространствено.

9056

4

Какавидков

10.11 2016 в 14:17

Добър отговор на Томов, но допуска две грешки.
Първо - **** уста няма затъкване.
Второ - недопустимо е на официални атаки стрещу официални организации да се отговаря във фейсбук.
За всичко останло е прав.

10829

2

случайно прочетох

10.11 2016 в 14:11

Господин Томов, диващината е повсеместна.
За 27г толкова!

12009

1

Nik68

10.11 2016 в 13:40

Многоуважяеми г-н Томов, когато Вие от ЦИК се предлагате на полиртическите партии и тяхна изгода променяхте няколко пъти правилата за провеждане на избора, по ваше усмотрение и в противоречие дори с закона, всичко бепшше ОК. Сега подскачате, като ощипани госпожици, че някой ви пощипнал. ДАНС казвате и други държавни органи ащо мълчали. ами защото срещу половината си народ не можеш да подскачаш. И вместо да се правите на недосегаеми, каквито правомощия никой не ви е давал, по микакъв закон, вършете си тихо работата, ако смятате че сте прави и в разписаното от закона оповестете резултатите. Останалото е заиграване, особено вашето.