5 сценария, които могат да се случат в Украйна

OFFNews 23 март 2022 в 17:15 6799 0

Войната на Русия в Украйна вече продължава близо месец и изглежда, че напредването на нейните войски към някои ключови градове, включително столицата Киев, се забавя.

Въпреки че все повече се очертава картината, че нападението на Русия над Украйна не върви по план, страната продължава да използва въздушната си мощ, за да унищожава градове и да атакува цивилни граждани, за да принуди Украйна да се подчини, се казва в анализ на CNN.

И така, накъде отива тази война? Ето пет неща, които ще са във фокуса на вниманието през следващите седмици.

1 Русия може да засили бомбардировките

Експертите предупреждават, че колкото повече Русия понася удари на терен, толкова по-вероятно е да засили кампанията си за въздушни бомбардировки и използването на други далекобойни оръжия , които излагат руските войници на по-малка опасност.

Както от Украйна, така и от Русия не идва много надеждна информация за броя на загиналите, но в понеделник в руски таблоид се появи информация, че руската страна е загубила близо 10 000 войници, а други 16 000 са били ранени. По-късно през деня сайтът на "Комсомолская правда" премахна цифрите, като заяви, че те са се появили само защото е бил хакнат. CNN не можа да провери цифрите, но броят на загиналите е близък до този, който съобщават американските разузнавателни служби.

Подобни загуби, ако се окажат верни, биха обяснили както спирането на сухопътните движения, така и активизирането на въздушните бомбардировки на ключови градове и други атаки в режим на изчакване.

Високопоставен служител на отбраната на САЩ заяви, че Русия е започнала да обстрелва южния град Мариупол от кораби в Азовско море.

"Русия все още разполага с възможности и резерви и ще има повишаване на интензивността, тъй като тя полага усилия да вкара в Украйна допълнителни войски", заяви пред CNN Джефри Манкоф, изтъкнат научен сътрудник в Института за национални стратегически изследвания към Националния университет по отбрана на САЩ.

В скорошен доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство се казва, че Русия привлича войски от цялата страна, чак до Тихоокеанския флот. Тя също така изтегля бойци от Армения и частни военни компании, сирийци и други наемници, се казва в него.

Въпросът е колко дълго Русия може да продължи с големите загуби на личен състав.

"Разбира се, ще има повече войници и друго оборудване, както и помощ, но има момент, в който ще е трудно да се поддържа такъв оперативен темп, особено при числата на загубите, за които чуваме, както по отношение на хората, така и на техникта. Не е изключено те да надхвърлят възможностите за снабдяване", каза Манкоф.

2. Докато вниманието е насочено към Киев, Русия може да се опита да обкръжи украинските бойци на изток

Много се говори за застой на руските военни усилия, но дали това е вярно или не, се свежда до това какви са били целите на Москва на първо място. Дори и това е трудно да се разбере със сигурност, тъй като публичното оправдание на Москва за нейното нахлуване е ясна пропаганда - прословутата "денацификацията на Украйна".

Вероятно е Русия да се опитва поне да погълне части от Източна Украйна. Области като Донецк и Луганск, които съставляват региона Донбас, се контролират частично от подкрепяни от Русия сепаратисти от 2014 г., когато Русия анексира Крим. И макар че амбициите на Русия може да се простират отвъд Донбас, именно този регион вероятно е във фокуса на внимание на Кремъл, посочват експертите.

Въпреки че се обръща голямо внимание на настъплението на Русия към Киев, по-голямата част от украинската армия остава в близост до Донецк и Луганск, където са групирани като операция на съвместните сили (ОСС). Движението на руските войски предполага, че те се опитват да обкръжат украинците по три оси и това вероятно ще бъде основният фокус на Русия. Това става ясно, като се погледне сложността на вида войски, които се изпращат там, коментира Сам Крани-Евънс, анализатор в Кралския институт на обединените служби.

"Южният военен окръг - в Донецк, Луганск, Мариупол, Бердянск, Мелитопол - това са най-добрите войски в руската армия. И те винаги работят. Те са създадени за борба с НАТО", каза Кранни-Еванс пред CNN.

"Така че силите, които бяха ангажирани с обкръжаването на Киев, предполагат, че това е била цел, която или Русия е смятала, че ще бъде лесно постигната, или е надценила възможностите на тези сили. Така че това отчасти води до заключението, че обкръжаването на украинските войски е част от целта, която Русия иска да постигне. И движението на руските сили изглежда подсказва, че случаят е такъв."

Той добави, че западните медии са толкова фокусирани върху загубите на Русия и предизвикателството на Украйна, че създават погрешна представа за динамиката на войната.

"Ако погледнем тези карти, става ясно, че руските сили всъщност са напреднали доста в една много голяма страна. Те са превзели доста градове, така че в момента много повече украински граждани живеят под руска власт, отколкото преди три седмици", отбелязва Крани-Еванс.

И добавя:

"Независимо от това колко руски превозни средства са се взривили или колко руски войници са убити, вероятно има и много голям брой украинци, които са понесли подобна съдба."

3. Ще се говори повече за преговори

Един от сценариите е, че войната в Украйна може да се превърне в продължителен конфликт. Вероятно Русия е загубила значителен брой войници, оръжия и оборудване и макар в миналото да е участвала в продължителни конфликти, няма да иска да напусне тази с напълно унищожена армия.

"Преговорите са единствената област, в която нещата изглеждат малко по-обещаващи, тъй като през последната седмица и Русия, и Украйна заявиха, че се движат в посока на реална дискусия по същество, вместо Русия просто да поставя ултиматум", заяви пред CNN Киър Джайлс, експерт по Русия в базирания в Обединеното кралство мозъчен тръст Chatham House.

Руски официални лица заявиха, че исканията им включват Украйна да се откаже от стремежа си да се присъедини към НАТО, да се демилитаризира и да приеме "неутрален" статут, както направиха Австрия и Швеция. Но условията за това какво означава това за Украйна ще трябва да бъдат договорени.

Главният говорител на президента Владимир Путин, Дмитрий Песков, заяви в интервю за CNN във вторник, че Русия също така иска Украйна да приеме, че Крим, който Русия анексира през 2014 г., е официално част от Русия и че отцепническите области Луганск и Донецк "вече са независими държави".

Множество експерти предполагат, че Русия ще се стреми да откъсне части от Източна Украйна.

"Това ще бъде болезнено за обмисляне, освен ако не стане възможно западната помощ, както военна, така и хуманитарна, да бъде усвоена в Украйна в достатъчни размери, за да може те наистина да обърнат посоката срещу руския напредък", казва Джайлс.

"Ако става въпрос за това кой може да влее повече ресурси и да понесе по-голяма болка, за да надделее. Русия има опит в нанасянето на значителни икономически щети на себе си и страдания на собственото си население, за да води войни", каза Джайлс, като се позова на санкциите, които започват да ощетяват руската икономика.

Но американските представители не са толкова оптимистично настроени, че разговорите ще преминат добре. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви на пресконференция миналата седмица, че дипломатическо решение на войната е малко вероятно, като каза, че действията на Русия "са в пълно противоречие с всякакви сериозни дипломатически усилия за прекратяване на войната".

Той също така предположи, че Русия ще ескалира войната, като използва химически оръжия.

4. Възможно е да има масови "депортации" на украинци в Русия. Това е обезпокоително

Русия казва на жителите на южния град Мариупол да напуснат, тъй като продължава агресивните въздушни бомбардировки, които разкъсват града на парчета. Нейните сили са отворили така наречените "хуманитарни коридори", за да позволят на цивилните да избягат, но десетки хиляди от тях са били транспортирани в Русия.

Руската държавна медийна организация РИА Новости съобщи, че близо 60 000 жители на Мариупол са достигнали руска територия "в пълна безопасност". Руските медии показаха опашки от превозни средства, които очевидно се насочват на изток към границата, на около 40 км от Мариупол.

Но общинският съвет на Мариупол обвини Русия, че принуждава жителите да отидат в Русия против волята си.

"През изминалата седмица няколко хиляди жители на Мариупол бяха отведени на руска територия", се казва в изявление на местните власти.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви в събота, че "това, което окупаторите правят днес, е познато на по-възрастното поколение, което е видяло ужасяващите събития от Втората световна война, когато нацистите насилствено са пленявали хора".

Джайлс заяви, че има опасения от повторение на тази мрачна история през следващите седмици.

"Русия има история на жестоки и брутални репресии срещу цивилното население във всеки район, когато се провежда някакво съпротивително движение. Тя вече пристъпи към депортиране на хора от Мариупол в отдалечените части на Русия, което е направо от руския сценарий за справяне с тези проблеми от 20-ти век", каза той и даде за пример "депортациите" на стотици хиляди хора от балтийските държави Естония, Латвия и Литва, които Русия анексира към Съветския съюз в началото на Втората световна война.

"Депортация" е евфемизъм. Използва се като доста безобиден термин за това, което се е случило с тези хора, което на практика е било поробване и глад. Начин да отстраните хората от обществото, които искате да неутрализирате", казва Джайлс. - "Обикновено ги очаква доста ужасяваща съдба. Ако изобщо оцелеят, те не се завръщат в продължение на години или десетилетия."

5. Още милиони украинци могат да избягат, оставяйки една нация на парчета

Съдбата на войната е едно, но съдбата на Украйна е друга. Точно както руската въздушна мощ остави някои от сирийските градове и селища в развалини, сега части от Украйна започват да изглеждат по същия начин.

Вече повече от 3,5 милиона украинци са напуснали страната. Повечето от тях са жени и деца, което означава, че семействата също се разкъсват. Войната предизвика най-голямото движение на бежанци, което Европа е виждала след Втората световна война. Броят им се увеличава с около 100 000 души на ден.

Ако се включи и броят на вътрешно разселените лица, 10 милиона украинци вече са напуснали домовете си. Това е почти една четвърт от населението на страната.
И това, което показват миналите войни, е, че бежанците често не се завръщат в родните си страни. Така че често няма къде да се върнат. Понякога заплахата от нова война е достатъчна, за да задържи бежанците.

Това е нещо, за което преговарящите ще трябва да помислят по време на предстоящите преговори. Дори и да бъде намерено дипломатическо решение за прекратяване на тази война, въпросът, който ще остане, е дали то е достатъчно, за да се предотврати следващата, посочва Крани-Еванс.

"Ако погледнем в исторически план авторитарните режими, които се представят зле във военна обстановка, не са склонни да променят поведението си в положителна посока след това", казва той. Но посочва, че дори и сега Украйна да приеме да бъде неутрална и дори и да приеме да се раздели с Донецк и Луганск, то това ще е нетрайно решение за постигане на мир и изтегляне на руските войски.

"Но какво ще стане, ако например след 10 години Украйна е напреднала значително с военната си модернизация? Или пък следващият руски президент поиска да докаже своята стойност в нова война? Има много сценарии, които трябва да се обмислят по отношение на това до какво може да доведе прекратяването на тази война", казва Крани-Еванс.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews