OffNews.bg

Руски ракети полетяха срещу Киев по време на речта на Анджей Дуда в Радата

По време на речите на президентите на Полша и на Украйна Анджей Дуда и Володимир Зеленски срещу Киев бяха изстреляни руски ракети. В момента депутатите са в бомбоубежището, обявена е въздушна тревога.

Това написа в профила си в Туитър депутатът от Върховната Рада на Украйна Роман Хришчук. Само 50 минути по-рано Дуда, който през уикенда беше в Киев за втори път от началото на войната, пусна от профила на президентската канцелария обща снимка със Зеленски в Киев.

During Zelensky's and Duda's speeches at the Verkhovna Rada, russian missiles were fired at Kyiv.

The deputies are now in shelter.
Air alert.

— Roman Hryshchuk (@grishchukroma) May 22, 2022

В неделя Анджей Дуда стана първият държавен глава, който от началото на войната произнесе реч на живо в украинския парламент. От офиса на полския президент съобщиха за визитата в 1 часа през нощта срещу неделя, когато вече Дуда се е намирал на украинска територия с информацията, че в неделния ден ще говори пред парламента на Украйна. От съображения за сигурност Варшава не публикува повече информация, затъмнение имаше включително за състава на полската делегация.

#Kijów: tak w ukraińskim parlamencie powitano prezydenta Polski Andrzeja Dudę. Jest pierwszym zagranicznym przywódcą, który od początku wojny bezpośrednio przemówił w ukraińskim parlamencie pic.twitter.com/0b4QviIjy1

— Biełsat (@Bielsat_pl) May 22, 2022

Самата реч на полския президент също не беше излъчена. Телевизия Белсат показа изправените на крака при влизането на Дуда украински депутати и овациите в негова чест. По преразказ от украинския депутат Володимир Ареев Дуда се обърнал от заседателната зала на Радата към световните лидери с думите: „След Буча, Бордянка и Мариупол не може да има бизнес с Русия както преди, госпожи и господа!“ С нарочно закъснение в 15.50 българско време започна и излъчването на съвместната пресконференция на Дуда и Зеленски от телевизионните канали в Полша и Украйна.

Prezydent @AndrzejDuda w #Kijów: Nadszedł dziś czas na nowy polsko-ukraiński traktat o dobrym sąsiedztwie, który uwzględni wszystko to, co razem zbudowaliśmy w naszych relacjach, choćby w ostatnich miesiącach. pic.twitter.com/ohaCQDIXLV

— Kancelaria Prezydenta (@prezydentpl) May 22, 2022

Въпреки пълната секретност и умишленото закъснение във времето на всякакви съобщения за визитата в Киев точно в момента, в който Дуда говорел от трибуната на парламента към столицата били изстреляни руски ракети и обявена въздушна тревога. Депутатите са били евакуирани незабавно в бомбоубежище, не се съобщава каква е била процедурата за Зеленски и Дуда.