Как се проверява захар за ракия
Зима е, а какво е зимата без домашна ракия? Студ, мрак и общо взето лошо настроение, ако не сте фен на зимните спортове. Но е съвсем друго, ако в мазето ви край бурканите със зимнина, сладка и компоти ви чака и достатъчно количество брилянтен високоградусов еликсир.
Едва ли има по традиционна за нашенеца от домашнярката, която се сбъдва чрез ферментация на различни плодове или вино, която обикновено продължава между 4 седмици. Най-популярната по българските земи е гроздовата ракия, но също така на почит се радват сливовата, дюлевата, кайсиевата, крушовата и други.
Материалът, от който се прави напитката, се казва джибри и включва плодове, захар за ракия и вода. Трябва да се разбърква всеки ден. Ако плодовете имат костилки, те трябва да бъдат премахнати, за да няма горчив вкус. Джибрите не трябва да стоят на слънце, а оптималната температура е 20 или 21 градуса.
Процесът на ферментация на ракия захар е изключително важен, тъй като именно захарта за ракия я превръща в алкохол. И количеството, и качеството на подсладителя са определящи за крайния резултат. Ако сте традиционалист и варите гроздова, трябва да знаете, че високото съдържание на захар в гроздето в обичайна ситуация увеличава алкохолния градус. Винаги е необходима проверка на захар.
Определянето на точното количество захар за ракия и проверка на захар е от първостепенна важност. То варира както според личните предпочитания, така и според захарността на използваните плодове. Обикновено за стандарт се приема, че на 100 килограма грозде са необходими 20 или 25 килограма захар. Старите врели и кипели ракиджии имат съвсем точна мярка - 1 към 4,4 - на всеки 4,4 килограма плод по едно кило захар.
Както казахме проверката на захарта за ракия е много важна и трябва да се извърши измерване на захарност или ракия захарен тест. Има различни методи за проверка на захарност. За контрол на захарта в ракията се използва захаромер за ракия, който ще помогне за постигането на правилна захарност за ракия и проверка. На пазара се предлага голямо разнообразие от захаромери за проверка на захар като цените им са до 100 лева.
Плодът се почиства добре от загнили и болни части и се смачква. После се измерва захарното му съдържание със захаромер и ако има нужда се коригира, за да бъде с 22% захарност.
След като направите проверка на захар, трябва да знаете, че за вдигането с един процент на захарността е необходим 1 кг захар на 100 литра материал. След това джибрите се бъркат всеки ден, а още по-добре е това да става два или три пъти дневно. Така ще постигнете правилна домашна ракия захарност.
Важно е да знаете, че е добре сварената напитка да престои поне седмица или десетина дни преди да се пристъпи към нейното разреждане. Това се прави, защото в този период алкохолният градус ще спадне леко. Става дума за корекция, която е 1-2 градуса, но все пак ще направи домашнярката ви по-лека от желания градус.