Специализирана работилница за ремонт на инвалидни колички работи в рамките на проект "Активен живот"

OFFNews 03 май 2018 в 10:30 6561 0

Павел Савов

В рамките на проект "Активен живот" заработи специализирана работилница, в която се ремонтират инвалидни колички. 

Работилниците за ремонт на инвалидни колички не са нещо ново, но това, което разбрахме от общуването си с хората с увреждания, които посещават дневен център "Актив", е, че се нуждаят от допълнителна услуга - как тези колички да достигат до работилницата, обясни пред OFFNews Павел Савов - председател на Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт (БАРИС), която е създател на дневния център. 

За много хора с увреждания необходимостта от ремонт на инвалидна количка означава, че те трябва да останат на легло. Без помощ те не могат да откарат количката на ремонт, а много хора с увреждания нямат и резервна количка, затова до завършването на ремонта нямат друг избор, освен да са затворени вкъщи, обясни Савов.

В рамките на проект "Активен живот" започва работа специализираната работилница, като от БАРИС помагат на хора с увреждания в София да се възползват от услугата. От 1 април в работилницата пък са наети и двама души с увреждания. Те са наети на работа за 6 месеца, като идеята е да останат и след приключването на проекта. 

В края на февруари за нуждите на работилницата е закупена и апаратура - заваръчно устройство ВИГ (ТИГ), с което се извършват прецизни заварки на цветни и черни метали с високо качество и чистота; въздушен компресор- Бутален 500-литров компресор, който се използва като обслужваща машина за тръбогиба и плазмата; апарат за плазмено рязане, който служи за извършване на бързи и качествени срезове на алуминиеви и метални листа. 

С общуването с хората в център "Актив" разбрахме каква голяма нужда има от такава услуга. Ние сега започваме и дейността тепърва ще се развива, но резултатите вече се виждат - ремонтът на инвалидни колички така става много по-достъпен за хората с увреждания, допълни Савов.

Ефектът върху наетите на работа хора с увреждания в работилницата също е много добър, тъй като те се социализират и се чувстват много по-уверени, подчерта той.

BG05M9OP001-2.005 „Активно включване“, финансирана от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!