Един ден в центъра за хора с увреждания "Актив" в София (снимки)

OFFNews 02 ноември 2017 в 15:04 1638 0

Центърът за подкрепа на хора с двигателни увреждания "Актив" се намира на третия етаж в 25-о ДКЦ в столичния квартал "Младост 3". 

Трети етаж на сграда може би изглежда като неподходящо място за център, до който да стигат хора с двигателни увреждания, но създателите на центъра от БАРИС – Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт, са се погрижили той да е достъпен. 

На входа на ДКЦ-то има рампа, а асансьорите са достатъчно големи, за да могат хора с увреждания да се качват спокойно до център "Актив".

Центърът се състои от няколко свързани помещения. В едно от тях са разположени уреди, на които хора с различни увреждания могат да спортуват или да изпълняват препоръчаните им упражнения. Отделно са поставени уреди за рехабилитация и масажни маси. Отделено е и място за спортни занимания като тенис на маса и шах. 

В Центъра има посетители почти по всяко време на деня. 

Те идват по график - в зависимост от програма, изработена за всеки от тях. 

Посрещат ги усмихнати специалисти - в център "Актив" работят психолог, социален работник, масажист, ерготерапевт. Те ги насочват към необходимите им уреди според програмата или пък ги питат с какво им се занимава днес. Едни се отдават на спортни занимания, други пък се насочват към масажните маси. 

В центъра идват общо 30 посетители, участници в проекта "Активен живот", които са подбрани по специална методика. Въпреки че всеки посетител има изготвена индивидуална програма, специалистите в центъра се съобразяват и изцяло с техните желания за това с какво да се занимават при всяко посещение - в зависимост от техните моментни нужди, напредъка им и тяхното желание. 

В центъра посетителите могат да разговарят и с психолог или със социален работник, от когото могат да получат информация за това как могат да търсят работа, както и за това как да подготвят необходимите им за целта документи като CV и мотивационно писмо. 

Немалка част от посещенията им са свързани и със социалните контакти, които създават тук. Според специалистите те определено играят значителна роля за мотивацията и настроението им.

Това е изключително важно, но по-рядко се обръща внимание на този проблем, категорични са специалистите. 

Те споделиха, че особено голям напредък се наблюдава при посетителите, които идват в Центъра след прекаран инсулт. 

В бъдеще посетителите на Центъра ще имат възможности да участват и в обучителни курсове, обясниха оттам. 

BG05M9OP001-2.005 „Активно включване“, финансирана от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews