Как център "Актив" променя живота на хора с увреждания

OFFNews 25 юли 2018 в 10:17 1628 0

За една година хората с увреждания, които посещават център "Актив", отбелязват значителен напредък и са много по-уверени. 

Това споделят спортните инструктори, които ги посрещат ежедневно в центъра Ивайло Костов, Марио Книш и Светослав Берковски. 

Центърът за подкрепа на хора с двигателни увреждания "Актив" се намира в 25-о ДКЦ в столичния квартал "Младост 3".

Той се състои от няколко свързани помещения. В едно от тях са разположени уреди, на които хора с различни увреждания могат да спортуват или да изпълняват препоръчаните им упражнения. Отделно са поставени уреди за рехабилитация и масажни маси. Отделено е и място за спортни занимания като лечебна физкултура, колоездене със специализирани колелета, шахмат и тенис на маса. 

Центърът е посещаван от общо 30 посетители, които са участници в проект "Активен живот" и са подбрани по специална методика. 

В центъра идват хора с различни увреждания и съответно с различни нужди. За всеки е изготвена специална програма, но специалистите в център "Актив" се съобразяват изцяло и с техните желания при всяко посещение. 

За една година посетителите на центъра са се сработили. Вече успяват да се прехвърлят без чужда помощ от количката. По-независими и по-уверени са, споделят спортните инструктори. 

Според специалистите посетителите започват да постигат по-добри резултати в спортните занимания, по-лесно се справят в ежедневието си и са много по-мотивирани. 

Трудно е да се говори за общия напредък, тъй като целта е да се работи индивидуално и според нуждите на всеки потребител. 

Повечето от посетителите на центъра обаче искат вече да спортуват по-активно, което само по себе си е голям успех и показва техния напредък, категорични са специалистите. 

BG05M9OP001-2.005 „Активно включване“, финансирана от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд

Най-важното
Всички новини