Нарушителите на пътя ще се разделят с повече контролни точки

OFFNews 24 март 2023 в 10:24 3863 1

проверка

Снимка Архив

МВР засилва наказанията за нарушителите на пътя.

Значително повече контролни точки за нарушения по пътя ще отнема вече МВР, след като в Държавен вестник бяха обнародвани промените в наредбата от 2012 г. С нея се определя максималният брой на точките, както и условията и реда, по който се отнемат и възстановяват те. Измененията влизат в сила от 28 март 2023 г. 

Контролните точки остават 39 в нормалните случаи, а за младите шофьори с под 2 г. опит зад волана те са 26. Но отнемането на всички точки ще води до загуба на правоспособността за най-малко 6 месеца.

Според наредбата се прави разграничение за алкохол в кръвта и отнемането на точки, ако караш пил. Така например концентрация от 0,5 на хиляда до 0,8 промила ще води до отнемане на 8 точки. От 0,8 до 1,2 промила – 12 точки. При рецидив ще се отнемат 20 точки. В случай на отказ водачът да се подложи на тест за алкохол или наркотици той ще се разделя с 15 точки.

Промени се предвиждат и за превишаване на скоростта. С 18 точки ще се разделя шофьорът, ако кара с над 50 км/час от разрешената. Ако бъде хванат повторно - 21 т., а при системно нарушаване на правилника - 26 т.

Строго наказание чака и онези, които се движат с неизправно превозно средство - те ще се разделят с 10 т. Също толкова ще коства на водачите и движението в аварийната лента, а в насрещното платно на магистрала или скоростен път - 15 точки.

Ще се отнемат повече точки и за неправилно изпреварване, което е създало опасност за движението – 13 т. За първи път ще се налага санкция от 10 точки за неправилно изпреварване, което не е създало опасност за движението.

За нарушаване на правилата за преминаване през железопътен прелез ще се отнемат двойно повече точки – 10.

При неспазване на знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!", ако от това е създадена непосредствена опасност за движението, ще се вземат 10 контролни точки. Онези, които не използват хендсфри и разговарят, докато карат, ще се разделят с 8 точки. Шофирането без колан ще води до отнемане на 10 т., а возенето на деца, без да се спазват изискванията на закона, ще води до отнемане на 12 т., вместо сегашните 6 т. За преминаване на червено се предвиждат 10 т.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

24.03 2023 в 10:57

Пълен тресавищен газ под налягане.

Контрол пак ще се извъшва само за събиране на подкупи.