МО прави ревизия на военните дружества

Юлиан Христов 08 август 2014 в 10:38 2419 0

Велизар Шаламанов

Министерството на отбраната прави ревизия в работата на всички дружества, на които ведомството е принципал. Сред тях са и заводите от холдинга "Терем".

Пред БНР военният министър Велизар Шаламанов обясни, че е рано да дава оценка за причините, довели до взрива. Той ще се срещне с ръководството на холдинга Терем, както и с директорите на отделните заводи, за да се запознае с проблемите. Шаламанов поясни, че прокуратурата води разследване за установяване на причините на инцидента. 

Извършени са замервания, няма радиационно, химическо заразяване, няма излъчване на азот и каквито и да е индикации за друг риск от взрив, поясни още министърът.

Причината за инцидента в Костенец е в това, че директорът на завода не е специалист по унищожаване на боеприпаси. Това коментира пред OFFNew бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев, който в правителството на ГЕРБ отговаряше за унищожаването на стари боеприпаси. 

Радев обясни, че директорът на холдинга Терем, както и на пет от общо шестте дружества в него, са сменени от правителството на Пламен Орешарски. Предишният директор на Терем-Костенец Марин Иванов, който бил специалист по боеприпасите, е сменен от инженер с друга специалност. 

"Него го смениха и на негово място е сложен инженер, който няма нищо общо с боеприпасите. Как няма да се случи нещо такова? Ръководителят на завода е сменен от политическото ръководство на МО преди това. Там няма специалисти по боеприпаси. В комисията по отбрана сме питали военния министър Ангел Найденов защо сменя директора на холдинга, който е професионалист, защо сменя директора на Костенец и другите заводи", каза Радев. 

Той обясни, че причината за инцидента е взривяването на по-голямо количество взривни вещества, от колкото било прието. Става въпрос за сточци килограми, които трябва да бъдат унищожавани професионално, на малки порции. "Сега е станало така, че са унищожили цялото количество наведнъж. Това е грубата грешка, но там няма професионалисти", обясни Радев. 

Тодор Воденов от синдиката "Отбрана" при КТ "Подкрепа" обясни, че в завода работят професионалисти, но предприятието било подизпълнител на други предприятия, в които не се спазват никакви изисквания. По думите му в обществените поръчки при утилизацията водещото е финансовият интерес, а не сигурността. 

Синдикалистът каза, че трябва да бъде направено разследване на работните места. Той смята, че за да се стигне до инцидента, вероятно е имало поредица от грешки на различни нива. "Такива инциденти не е имало отдавна. В това предприетия се работи професионално. До голяма степен е важно директорът да разбира от дейността, но организацията на дейността, се извършва от работници специалисти. Не може да се предвиди всичко", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови