Двама турски граждани опитали да пренесат близо 1 млн. лева през ''Капитан Андреево'' (видео)

OFFNews 19 декември 2022 в 11:41 1161 0

откритата валута

Снимка Агенция Митници

С двата случая откритата от началото на годината незаконно пренасяна валута е за близо 24,5 милиона лева само на Капитан Андреево.

Двама турски граждани са задържани и привлечени като обвиняеми, след като са опитали да пренесат през ГКПП "Капитан Андреево" 950 058 лева, съобщиха от прокуратурата и Агенция "Митници". 

Парите са открита в автобус и товарен автомобил на граничния контролно-пропускателен пункт.

Първият случай е на 16 декември, около 23:45 часа, когато на пункта за излизане от България в посока към Турция е пристигнал автобус с турска регистрация, управляван от 41-годишен мъж. Той е пътувал от Румъния за Турция през България.

При извършена проверка на спалното помещение на автобуса - във фабрична кухина, и при личен преглед на шофьора митническите служители са открили недекларирани парични средства - 20 хил. евро, 148 420 британски паунда и 8240 шотландски паунда с българска равностойност около 390 360 лева.

При проверката в същия автобус при личен преглед на мъж и жена - румънски граждани, са открити в бельото на мъжа - 40 000 евро, а в дамската чанта на жената - 23 540 евро. Съставени са им актове.

На следващия ден, около 10:00 часа, за излизане от България в посока към Турция е пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, управляван от 66-годише турски гражданин. Той е пътувал от Норвегия за Турция през България. При извършена проверка на товарното ремарке в две от гредите, укрепващи товара, митничарите са открили недекларирани 3 млн. норвежки крони с българска равностойност около 559 698 лева.

Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа. Действията по разследването по двете бързи производства продължават под надзора на прокуратурата и ще приключат в законния срок.

С тези два нови случая откритата при проверки на "Капитан Андреево" от началото на годината незаконно пренасяна валута вече е за близо 24,5 милиона лева. Най-често обект на трафик са евро и британски лири. Наказателният кодекс предвижда до пет години затвор или глоба в размер на една пета от предмета на престъплението, ако то бъде доказано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!