Чужденци масово мамели, че са обрани на морето, за да приберат застраховки

OFFNews Последна промяна на 18 август 2017 в 13:01 1240 1

Полицията разкри два нови два случая, при които в багажа на чуждестранни туристи са открити вещи, които те са заявили, че са им били откраднати по време на почивката им на родното море, съобщиха от МВР-Бургас.

Измамите са установени от Районно управление - Несебър през миналата седмица със съдействието на служители от Граничен полицейски участък – Летище Бургас.

В първият от случаите норвежка туристка заявила на 9 август, че четири дни по-рано й е извършена кражба на цифров фотоапарат „Канон” и видеокамера „Сони”. Те обаче се оказали в куфара ѝ при проверка на багажа на дамата при отпътуване от България.

Вторият случай е с холандски турист, който на 13-и август заявил, че апаши са му отмъкнали фотоапарат „Панасоник Лумикс”, слънчеви очила „Полароид”, слънчеви очила „Карера”, ръчен часовник „Гес” и ръчен часовник „Керамика”. По думите му кражбата станала три дни по-рано. Два дни след това при отпътуването му от страната ни багажът на холандецът бил проверен и всички изброени вещи се оказали вътре.

Според полицията в Бургас тези случаи са част от порочната практика чуждестранни туристи да заявяват кражби на вещи (мобилни телефони, фотоапарати, видеокамери и др.), за да получат удостоверение от Районно управление – Несебър и чрез него да се облагодетелстват от застрахователно обезщетение.

Характерно за тези измами е, че гостите от чужбина съобщават за нанесените им щети няколко дни преди отпътуването от България. Обикновено това се случва ден, два, но понякога и в самото денонощие на обратния полет. Целта е полицейските служители да нямат време за разследване на извършеното криминално посегателство. Затова през последните години органите на реда са създали организация със служителите от Граничен полицейски участък – Летище Бургас, като при съмнение за застрахователна измама, уведомяват граничните полицаи и същите извършват проверка за наличие на „откраднатите вещи” в багажа на чужденците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6569

1

Black Hex

18.08 2017 в 13:40

Според мен е редно граничните служби да изземат с надлежно оформен опис вещите, които са декларирани като открадни. Защо те са обект на извършено престъпление и трябва да бъдат проведени следствени действия по разкриване на случая. На въпросните "граждани" да им бъде повдигнато обвинение за съучастие в незаконна търговия с крадени вещи и на един по-късен етап, да речем 2 месеца след като са отпътували да бъдат призовани в българския съд като обвиняеми.
Така гарантирано ще се засили пътникопотока, ще се увеличи заетостта на хотелите по морето и през ниския сезон октомври, че и ноември. И не на последно място в Европа ще стане ясно, че българската полиция, когато иска му намира колая.