Цветан Цветанов: Има ясна симбиоза между ГЕРБ и ДПС

OFFNews 13 януари 2021 в 22:43 2665 0

Сега, наблюдавайки процесите през последната година, година и половина, мога да кажа, че 2019 г. даде една много ясно очертана симбиоза и взаимодействие между две от основните политически формации - ГЕРБ и ДПС, заяви пред БНР председателят на "Републиканци за България" Цветан Цветанов.

От тази гледна точка мога да дам и конкретни примери. Случилото се в община Гурково е много ясен знак на политическо задкулисно договаряне, как се предават или продават избирателите в една малка община, каза Цветанов.

От участието ми в политиката и във всички парламентарни избори от 2009 до 2017 г. включително ГЕРБ никога не е организирала изборите и като бивш председател на предизборния щаб мога да кажа, че сме залагали повече на секторни политики, диалог с хората и политики, които да стигнат до тях, твърди бившият вътрешен министър.

Попитан защо трябва да се ротират полицейските началници Цветанов заяви, че от 2009 до 2017 г. те винаги са били сменяни:

"В момента ситуацията, която наблюдаваме и във вчерашните консултации на дадени политически формации, които са парламентарно представени, виждаме, че има съвесем друг подход и има едно неразбиране за тази ротация, за която говорим. Знаете, че през 2013 г., 2014 г. и 2017 г. имаше служебен кабинет. Това даде една допълнителна гаранция изборите да бъдат честни и да не бъдат оспорвани, по начин по който да дискредитира изборния процес и всички тези, които са парламентарно представени в българския парламент".

Вече има доста сигнали, че на местните избори през 2019 г. са осигурявани кордони от полицейски служители, за да може определени политически формации или определени кандидати за кметове да могат безпрепядствено да си осигурят т.нар. контролиран вот, каза председателят на "Републиканци за България".

Цветанов твърди, че по времето, когато е бил зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, Цвета Караянчева и Даниела Дариткова са му споделяли притеснения от определени рокади, които могат да бъдат извършени в техните избирателни райони:

„Лично г-жа Цвета Караянчева, през 2017 г., когато министър беше Младен Маринов, тя самата ми сподели, че той иска да махне областния директор на полицията в Кърджали, защото е осуетил конфликт, който е можел да ескалира много на едно събиране в община Джебел между ДОСТ и ДПС. Тогава, когато говорих с Младен Маринов, ми каза, че е имал разговори с представители от ДПС и те държат този директор да бъде сменен“

Цветанов отбеляза, че след като е напуснал мястото си на зам.-председател на ГЕРБ, този областен директор през юни-юли 2019 г. е бил сменен.

"Г-жа Дариткова през цялото време след освобождаването на тогавашния директор на ОД на МВР-Смолян Евгени Василев, дори когато съдът го възстанови на работа, тя искаше да се водят разговори с тогавашните министри на вътрешните работи да не се връща, защото е много близък до ДПС и би могъл да участва в някакви подобни варианти за опорочаване на изборния процес" - твърди още председателят на "Републиканци за България". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови