Как Тейлър Суифт стана най-големия артист на своето време: ''Иска го повече от всеки друг''

OFFNews 07 юни 2024 в 10:31 7279 4

Тейлър Суифт

Снимка Getty Images

Певицата Тейлър Суифт

Най-печелившото турне в историята на музиката пристига в Обединеното кралство, когато Тейлър Суифт ще пее три вечери на стадион "Мърифийлд" в Единбург. Звездата ще се качи на сцената малко след 19:00 ч. българско време пред близо 73 000 фенове, дошли от цял свят, за да видят тричасовото шоу, което обхваща цялата ѝ кариера, разказва Би Би Си.

Това ще бъде първата от 17-те дати в Обединеното кралство, като кулминацията ще бъде рекордното осемдневно шоу на лондонския стадион "Уембли".

Дотогава тя ще е свирила пред почти 1,2 милиона британски фенове, а средната цена на билетите е 206 паунда.

Суифт пристига в Шотландия като най-големия музикален феномен на своята епоха, невиждан от разцвета на Мадона и Майкъл Джексън през 80-те години на миналия век.

Турнето ѝ, състоящо се от 152 дати, е на път да спечели повече от 2 млрд. долара, докато приключи в Канада през декември тази година. Това не включва продажбите на мърчъндайз, както и 261 млн. долара, които филмът за турнето ѝ спечели в боксофиса през 2023 г.

Местните икономики казват, че когато Суифт прави концерт, се получа "ефектът на Тейлър" - ръст от десетки милиони паунда. За едно от шоутата ѝ в Сиатъл се твърди, че е предизвикало сеизмична активност, равна на земетресение с магнитуд 2,3 по Рихтер.

За да се отбележи пристигането на Тейлър в Единбург, трамваите са украсени с нейна снимка, а езерото Лох Тей е преименувано на "Лох Тей Тей" за уикенда.

При цялото това вълнение е лесно да се забрави, че при последното ѝ участие в Обединеното кралство, по време на турнето Reputation през 2018 г., стадионите не успяха да се разпродадат. Според доклад, на откриващата вечер в Манчестър е имало 18 000 празни места.

Какво се е променило?

Албумите Folklore и Evermore от ерата на пандемията са важна повратна точка за кариерата на певицата - фините инди-фолк аранжименти печелят критиците и феновете, които преди това не са били впечатлени от нейните кънтри и поп хитове.

Възходът на TikTok я запознава с нова публика, а продължаващият проект за презапис на първите ѝ шест албума подмладява по-старите ѝ хитове.

"Тя е просто един от онези редки вечни изпълнители, които всеки път се справят", казва колегата ѝ поп звезда Raye. 

Лана Дел Рей, която има дует със Суифт в песента Snow On The Beach от 2022 г., има друга теория за доминацията на звездата. "Тя го иска повече от всеки друг. И колкото и да е невероятно - тя получава точно това", допълва Рей пред Би Би Си. 

За феновете личната връзка е това, което прави Суифт толкова специална. Те чуват себе си в нейните текстове, докато тя пее за любовта, болестите, коварните приятелства и намирането на своето място в света.

Суифт е наясно, че свързаността е нейният ключ към успеха. По време на концерт певицата непрекъснато използва местоимения като "ние" и "нас", когато се обръща към публиката.

А по време на турнето на звездата всяка спирка получава две уникални песни, съобразени с местната публика. В Шотландия феновете вече предполагат, че тя ще изпълни Guilty As Sin, тъй като песента препраща към местната група The Blue Nile.

За разлика от неотдавнашните турнета на Бионсе и Мадона, при които водещата теза сякаш беше: "Вижте тези божествени същества, пред които трябва да се преклоните", турнето на Суифт Eras е по-скоро празник с послание: "Хей, направихме това заедно!"

Пред публиката на калифорнийския стадион "Софи" миналата година певицата разкри, че се е чудела как да запази връзката между нея и феновете. "Реших да направя и издам толкова албуми, колкото е възможно", каза тогава тя.

"Хората около мен питаха: "Какво ще направиш - турне, на което просто ще представиш цялата си музика и то ще е три часа и половина?". А аз отговорих: "Да, точно това правя. Нарича се Eras Tour".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -7495

    4

    Люгер Химарс

    07.06 2024 в 14:36

    на искрето патетиката от културфронта на левичарите: не, мерси

    22553

    3

    dolivo

    07.06 2024 в 12:18

    Много е интелигентна, отрязала е посредници и пиявици и действа директно.

    1017

    2

    IvoIvo

    07.06 2024 в 12:16

    С яко бачкане, как

    50

    1

    Far Rider

    07.06 2024 в 11:37

    До сега пееше по гащи, а сега е времем за следващия етап - без!

     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх