Русия праща максимум 208 спортисти в ПьонгЧанг 2018

OFFNews 12 декември 2017 в 17:45 3900 0

208 руски спортисти могат потенциално да участват на олимпиадата ПьонгЧанг 2018. Толкова е броят на състезателите, покрили нормите за участие, разкри шефът на руския олимпийски комитет Александър Жуков.

Броят им може да остане същият или да бъде редуциран, тъй като разрешенията за руските спортисти да участват под неутрален флаг ще се издават от Международния олимпийски комитет и съответните федерации.

Днес олимпийския комитет на Русия взе решение да се подкрепят всички руски спортисти, които решат да участват на олимпиадата.

Припомняме, че Русия като държава беше спряна от участие заради разкритията за системна употреба на допинг, превърната в държавна политика, на олимпиадата в Сочи 2014.

Множество спечелени от руски състезатели вече бяха отнети, а МОК взе решение в ПьонгЧанг 2018 да бъдат допуснати руснаци единствено като спортисти под неутрален флаг.

В самата Русия цари дискусия дали всеки може да решава дали да участва на фона на скандала. Мнозина наричат спортистите, взели такова решение, предатели. Президентът Владимир Путин обаче даде зелена светлина за участие.

Всичко това става на фона на поредните наказания, наложени от Международният олимпийски комитет (МОК). Той наложи доживотна забрана за участие на олимпийски игри на шест руски състезателки по хокей на лед.

Наказаните рускини са Инна Дюбанок, Екатерина Лебедева, Екатерина Пашкевич, Анна Шибанова, Екатерина Смоленцева и Галина Скиба. Те са признати за виновни в нарушаване на антидопинговите правила по време на игрите в Сочи 2014. Резултатите на руския отбор по хокей на лед за жени от Сочи са анулирани. Русия завърши на шесто място в турнира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша