Петер Нортхуг взима медал от Сочи след поредния допинг скандал

OFFNews 03 ноември 2017 в 15:32 3311 0

Знаменитият норвежки ски бегач Петер Нортхуг прибави пореден олимпийски медал към богатата си колекция благодарение на поредния допинг скандал в руския спорт. 

31-годишната жива легенда на ски бягането се облагодетелства от наказанието на руснака Александър Легков, който беше лишен от златото си на 50 км и среброто от щафетата 4х10 км заради употреба на забранени вещества. Той и Евгений Белов бяха отстранени доживот от олимпийското движение. Именно заради дисквалификацията на щафетата Норвегия ще вземе с четири години по-късно бронзовите медали.

"Не се радвам на такъв медал, защото няма никаква стойност", е цитиран да казва от руските медии Нортуг. Преди време се заговори, че той може да кара за Русия на олимпиадата, но след това се замлъкна по темата.

На фона на допинг аферата обаче темата може да стане отново актуална. Нортхуг определено не е оптимист, че ще може да спечели квота в силната конкуренция в норвежкия отбор.

В момента той се готви по индивидиуална програма във Вал Сеналес заедно с екипа си - треньора Видар Унебаке, лекарят Аре Льосет и скиорът Крис Йесперсен.

За Нортхуг подобна самотна подготовка е практика от 2013 г. насам, когато напусна националния отбор.

До миналата година той беше в силната позиция, тъй като беше най-добрият скиор. Сега обаче това не е така, тъй като беше свален от трона от Мартин Юнсруд Сюндбю. Младият Юханес Клебо също заяви съществуването си. Сега Нортхуг трябва отново да покаже, че е конкурентен и затова ще трябва да се представи на ниво за Световната купа, чийто календар стартира в Куусамо.

За Нортхуг този сезон е изключително важен, защото договорът му с основен спонсор изтича след олимпиадата в Пьончан. Едно злато ще го направи отново атрактивен за спонсорите, но същото не може да се каже, ако въобще не участва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews