Отнеха нови два медала на Русия от Сочи 2014

OFFNEWS Последна промяна на 22 ноември 2017 в 17:38 1303 0

Международният олимпийски комитет (МОК) наложи доживотни наказания на четирима руски състезатели по скелетон - Елена Никитина, Мария Орлова, Олга Потилицина и Александър Третяков.

Спортистите са признати за виновни в нарушаване на антидопинговите правила и са отстранени до живот от участие на олимпийски игри.

Освен това резултатите им от Сочи 2014 са анулирани. На Игрите в руския зимен център Третяков спечели златен медал, а Никитина има бронзово отличие.  Така Русия загуби още две отличия от олимпиадата в Сочи 2014 заради допинг нарушения.

Третяков е един от най-успешните руски състезатели по скелетон. Той е бронзов медалист от олимпийските игри през 2010 година, световен шампион през 2013-а и европейски първенец през 2017-а.

Руснакът има в кариерата си още четири сребърни и два бронзови медала от световни първенства, а през сезон 2008/2009 спечели Световната купа.

Не е ясно дали наказаните ще оспорват санкицията. Според спортния юрист Артьом Пацев има основания за това, но решението трябва да бъде взето от тях.

Наказанията идват след повторното отваряне на пробите на руските участници в олимпиадата в Сочи 2014. В Русия отричат да е съществувала държавна система за допингиране.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови