Откриха Световната купа в Банско с щур купон

Донислав Донев 25 януари 2020 в 10:02 2302 0

Снимка БФСки

С щур купон на площада в Банско започна Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени. Ски курорт номер 1 в България е домакин на три старта, като у нас вече са най-добрите състезателки в този спорт.

След официалното откриване беше и награждаването на призьорките от първото спускане. Микаела Шифрин, Федерика Бриньоне и Йоана Хелен бяха наградени от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, председателя на Българската федерация по ски Цеко Минев и кмета на Банско Иван Кадев.

Водещи на церемонията бяха журналистът Момчил Манчев и актьорът Николай Станоев. За настроението се погрижиха Павел и Венци Венц, които с хитовете си стоплиха позамръзналите почитатели на ските, които се бяха събрали на площада.

“За нас е огромна чест, че за седми път България е домакин на Световната купа по ски. Искам да благодаря на Българската федерация по ски и на нейния председател Цеко Минев за отличната организация, и на Община Банско, че толкова години подред създава прекрасни условия на най-добрите скиори. Пожелавам на състезателките да завършат без контузии, а най-добрата от тях да победи в тези стартове. Състезанията ще бъдат излъчвани от телевизии по целия свят. Надявам се по този начин България и Банско да спечелят милиони нови приятели и почитатели”, заяви министър Кралев по време на церемонията.

"За поредна година сме пред кръга от Световната купа за жени. Днес имахме прекрасно състезание с изключително трудно трасе, но дамите се справиха перфектно. Тази година всичко е по-различно, поради простата причина, че през тези почивни дни целият свят ще гледа Банско. Ако до сега някой не е знаел къде се намира Банско, то след това състезание целият свят ще знае“, заяви Цеко Минев.

20 телевизии излъчват стартовете в Банско по целия свят. Участниците са 51 скиорки от 12 държави. Предстои второто спускане, а състезателният ден отново ще бъде закрит с концерт и награждаване на победителите от него.

Този път под прожекторите ще застане младата певица Дара, а кулинарният маестро Ути Бъчваров ще се погрижи чашите и чиниите на посетителите да бъдат пълни.

И през следващата година Банско ще бъде сред домакините на стартове за Световната купа, но при мъжете. През 2021 година състезанията ще бъдат на 27 и 28 февруари, а веднага след тях ски курортът ще приеме и най-добрите в алпийските ски до 20 г. за Световното първенство в тази възрастова група. Надпреварата ще продължи от 1 до 10 март 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови