Легендата Бьорндален приключи с биатлона (видео)

OFFNews 03 април 2018 в 18:37 19220 0

Най-титулованият биатлонист в историята Оле Ейнар Бьорндален слoжи край на кариерата си. Това обяви самият той на пресконференция в родния си град Симонстранда.

"Моята мотивация е безгранична, защото този спорт ми доставя удоволствие. Можех да кажа, че съм се изморил, но това не е така. Исках да остана в биатлона още една година, но този сезон беше последен в моята кариера", каза Бьорндален със сълзи на очи. 

Той поясни, че докторите са открили при него сърдечни проблеми през лятото. Бьорндален все още не е решил с какво ще се занимава в бъдеще. Норвежецът е биатлонистът с най-много титли в историята. По време на кариерата си той завоюва 13 олимпийски медала - осем златни отличия, четири сребърни и едно бронзово. Бьорндален дебютира на Олимпийски игри на 20-годишна възраст през 1994 г. в Лилехамер , където не успя да се пребори за медал.

Четири години по-късно в Нагано той спечели първо злато в спринта. Върхът в кариерата му станаха Игрите в Солт Лейк Сити - четири златни медала от четири възможни, постижение, което никой друг не е постигал. През 2006 г. в Торино той не съумя да вземе злато и трябваше да се задоволи с два сребърни и един бронзов, а във Ванкувър 2010 стана шампион в щафетата.

През 2014 г. в Сочи Бьорндален на 40-годишна възраст спечели надпреварите в спринта и щафетата и с това стана най-титулуваният спортист в историята на Зимните олимпиади, но тази година не участва в Пьонгчанг и бе изпреварен по медали от сънародничката му Марит Бьорген, звезда в ски бягането (8-4-3). Бьорндален все пак присъства на Игрите в Южна Корея, като член на екипа на националния отбор на Беларус, в който участва съпругата му Дария Домрачова.

В Пьонгчанг тя взе сребро в масовия старт и злато в щафетата. Бьорндален е на върха по успехи и в историята на световните шампионати, където има завоювани 45 медала - 20 златни, 14 сребърни и 11 бронзови. Той също така е шесткратен носител на Големия кристален глобус и още шест пъти е завършвал втори, а победите му в етапи за Световната купа са 95, като най-близкият му преследвач Мартен Фуркад е със 74.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови