30 г. след Зимните олимпийски игри в Калгари градът не иска и да чуе отново да е домакин

OFFNews 14 ноември 2018 в 13:01 5007 1

Снимка Twitter

Жителите на Калгари съвсем не се чувстват поласкани от предложението канадският град отново да организира Зимни олимпийски игри. 30 години след домакинството им през 1988 година преобладаващата част от населението каза твърдо "Не" на идеята, показват резултатите от референдум.

56,4% са гласували с "Не" на номинацията за Игрите през 2026 г., показват неофициалните все още данни, цитирани от Би Би Си. На противоположната позиция са 43,6 на сто.

Ако Калгари отпадне, остават Стокхолм (Швеция), Милано и Кортина д'Ампецо (Италия).

Домакинът ще се обяви през юни 2019 г. в швейцарския град Лозана.

По-рано своите кандидатури изтеглиха и Сион (Швейцария), Грац (Австрия) и Сапоро (Китай). Турският град Ерзурум пък беше отхвърлен от Международния олимпийски комитет (МОК).

Причините за отказите на страните са огромните разходи за Игрите през последните няколко олимпийски цикъла.

Подобна сага се наблюдава и при домакинството на Летните олимпийски игри през 2024 г. Няколко града вече се отказаха от домакинство. През 2015 г. Хамбург гласува "против", Рим и Будапеща сториха същото. Американският олимпийски комитет прекрати кандидатурата на Бостън след граждански отпор.

Каква беше реакцията на жителите в Калгари?

Гласуването в Калгари не беше задължително, но се очаква градският съвет да уважи резултата, щом той окончателно се потвърди идния понеделник. Конгресменът Шон Чу увери, че думата на гражданите на Калгари ще натежи. „Ако те кажат, че е добре да похарчим тези пари, ние ще го направим“, пише той.

Благодарение на Игрите от 1988 г. канадският град разполага с необходимата инфраструктура, но наскоро правителството на една от най-либералните държави в света отхвърли предложения бюджет за ново домакинство. Канадският олимпийски комитет изрази разочарование от вота, но увери, че ще уважи волята на гражданите.

Преди Игрите през 2026 г., предстоят тези през 2022 г. Техен домакин ще бъде китайската столица Пекин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

1

котаракът Еркюл

14.11 2018 в 15:42

Сякаш олимпийските игри не са това,което бяха. Всичко е комерсиално и допингирано. Истинските игри,в които наистина могат да се нарекат такива,и които са били човешки, са в периода 1896-1924/28 г. След това,едно че навлиза химията, политика,изкривени идеологии и пр.,второ ,що е за зимни игри...ами то вече и сняг няма.