Във ВМА тренират спасяване на хора под обстрел

OFFNews 22 юни 2022 в 14:21 1255 0

Военномедициски симулационен тренировъчен център

Снимка ВМА

Военномедициски симулационен тренировъчен център на ВМА

Бойни санитари и медици от ВМА тренират спасяване на хора под обстрел, съобщават от лечебното заведение.

Днес във Военномедицинския симулационен тренировъчен център на академията се проведе комплексно занятие за сертифициране на хирургически екип на ВМА, определен за участие в усилените сили на НАТО за бързо реагиране, декларирани за 2023 година.

Новото в учението беше това, че използвахме и обучаващите се в курса за бойни санитари – те оказаха първа помощ на бойното поле в рамките на първите 10 минути, а хирургическият екип продължи стабилизацията на ранените. За първи път правим сертификация във Военномедицинския симулационен тренировъчен център, досега всичко това се случваше в полеви условия. С изграждането на центъра вече разполагаме с много по-добра среда, използваме високотехнологични манекени, с които се постига и голям реализъм, подчерта полк. доц. Иван Попиванов, заместник-началник на ВМА по учебно-научната дейност.

За да имаме успех в лечението на ранените, вие трябва да бъдете много адекватни в първите 10 минути и половин час, защото те са решаващи за оживяването на пострадалите. Вашата роля е изцяло незаменима, заяви началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, който присъства на учението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!