Успокоение от Китай: В страната няма нови подварианти на COVID-19

OFFNews 09 февруари 2023 в 15:54 826 0

подвариант на Омикрон

Снимка Getty Images

Мутация на Омикрон, известна като XBB.1.5 - Кракен

Светът трябва да "успокои" тревогата си за вероятността от поява на подварианти на новия коронавирус, циркулиращи в Китай, съобщи Ройтерс, позовавайки се на китайския учен Джордж Гао.

В статия на Гао и негови колеги, публикувана в медицинското сп. "Лансет", се посочва, че в седмиците след избухването на новата вълна от COVID-19 в Китай, настъпила след прекратяването на ограниченията на политиката на "нулев КОВИД", не са се появили нови подварианти на коронавируса.

Светът трябва напълно да успокои страховете, че има нови или специални варианти, които циркулират в Китай, каза пред Ройтерс Гао, който е професор в Института по микробиология на Китайската академия на науките и бивш ръководител на Китайския център за контрол и профилактика на заболяванията.

Подвариантите, предизвикващи инфекциите в Китай сега, са същите разновидности на Омикрон, срещани и другаде по света - BA.5.2 и BF.7, каза той по имейл за Ройтерс. В изследването му са анализирани 413 случая на инфекции от КОВИД-19 в Пекин за периода 14 ноември - 20 декември 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови