Студенти търсят решение на проблемите с кръводаряването у нас

OFFNews 27 април 2023 в 12:39 806 0

кръводаряване

Снимка Unsplash

Законодателно проучване

Законодателно проучване по проблемите на кръводаряването ще извърши Студентската програма за законодателни проучвания в Народното събрание (НС), по инициатива на парламентарната група на „Продължаваме Промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ).

Темата на проучването е „Проблемите на кръводаряването в България и добрите европейски и световни практики, които могат да помогнат за разрешаването им“.

Целта на изследването е да се установи кои са предизвикателствата пред системата на кръвопреливане и кръводаряване в България и възможностите за разрешаването им чрез прилагане на добри практики от други европейски страни, които имат по-голяма успех в привличането на кръводарители.

Множество публикации и разследвания показват, че българската здравна система страда от хроничен недостиг на дарена кръв.

Пътят към решаването на проблемите в системата минава през изработването на подходящи законодателни инициативи, базирани на надеждно, всеобхватно и научнообосновано проучване на проблемите и добрите практики от други страни.

Студентската програма за законодателни проучвания в Народното събрание е създадена през 1999 година. Целта на програмата е информационно осигуряване на законотворческия процес и създаване на възможности за професионално развитие и израстване на млади специалисти – бъдещи политици и експерти в публични институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика