Според плана: България ще разполага с 6 въздушни линейки с лекар и медсестра

Медицинската помощ ще е достъпна за всеки пострадал и ще е абсолютно безплатна, посочи началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски

OFFNews 26 февруари 2023 в 10:35 3622 0

Мутафчийски

Снимка БГНЕС

Ген. Венцислав Мутафчийски

Планира се България да има 6 въздушни линейки, които ще са много добре оборудвани, и ще стигат за 30 минути до болницата. В тях ще има лекар, медицинска сестра и един пострадал, съобщи началникът на ВМА и главен лекар на въоръжените сили ген. Венцислав Мутафчийски пред бТВ.

По думите му реаниматорите ще са първите, които ще преминат обучение как се оказва първа помощ по въздух, защото именно те ще бъдат обучени да се справят с поддържане на жизнено важните функции при пострадал човек, "имащ нужда от помощ, което е и много важно при спасяване с хеликоптер".

Генералът обясни, че във ВМА вече има програма за обучение за бъдещи лекари и медицински сестри за оказване на помощ по въздух. И уточни, че ще се преценява дали медиците са годни за работа в хеликоптер, тъй като има особености.

С подбора им ще се занимава специална комисия.

Началникът на ВМА добави, че площадките за кацане се уточняват, като здравният министър не случайно посещава различни здравни заведения в последните дни.

Спешната медицинска помощ по въздух ще се плаща от държавата и ще е достъпна за всеки гражданин абсолютно безплатно, подчерта Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews