Спира плановият прием в МБАЛ Шумен

OFFNews Последна промяна на 25 януари 2022 в 15:39 557 0

Заради увеличения брой поставени под карантина и заразени медици  в МБАЛ Шумен спира плановият прием. Решението беше взето на заседание на Областния кризисен щаб, предаде БТА.

Други решения на щаба са свързани с подобряване и засилване на контрола на въведените противоепидемични мерки, на предписаната задължителна карантина на контактни лица и поставени в изолация болни, не само от страна на РЗИ и ОД на МВР в Шумен, но и от кметовете на общини в областта. Решенията на Областния кризисен щаб ще са в сила от 27 януари до 7 февруари. 

Преустановената планова дейност в МБАЛ - Шумен няма да важи за диагностицирането и лечението на пациенти с онкологични заболявания, за дейности по асистирана репродукция и раждания, продължително лечение и психиатрична помощ.

През изминалото денонощие в областта са потвърдени рекордните 209 нови случаи на COVID-19. Това е най-големият брой новодиагностицирани с вируса от началото на пандемията в региона, съобщи на брифинга директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова.

Четиридесет и пет деца и младежи до 18 години (20%) са сред заразените. Активните случаи в региона са 1218, от които 108 са на болнично лечение, а под карантина са 1856.

Шуменска област продължава да изостава в имунизационния процес. Вчера са поставени само 107 дози ваксини срещу COVID-19. Спад в приложените ваксини се наблюдава и на седмична база.

От 17 до 23 януари са поставени 2068 ваксини, а предходната седмица - 3545 броя. Със завършен имунизационен курс са 38 923 жители на областта, или 22,60 процента от населението в Шуменско, допълни Калоянова.

В община Шумен под карантина са 622 ученици, а в община Велики Преслав - 89. Общо 18 паралелки в двете общини са карантинирани, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Светлана Милева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови