Пулмолозите от извънболничната помощ: Все още не сме признати за първа линия

OFFNews 23 март 2021 в 11:30 1153 0

Пулмолозите, които работят само в доболничната помощ, все още не получават допълнителното възнаграждение в размер на 1000 лв., което е предвидено за работещите на първа линия по време на пандемията от COVID-19, съобщават от Българското дружество по белодробни болести (БДББ).

От дружеството продължават да настояват за достойно заплащане в новия пик на пандемията. Оттам съобщават, че здравното министерство е прехвърлило към НЗОК писмото от председателя на БДББ, с три месеца закъснение. 

В разгара на новата вълна на епидемията шефът на НЗОК отговаря с цитиране на разпоредби, без да предприеме нищо за решаването на проблема, пишат от Българското дружество по белодробни болести и проследяват хронологията на кореспонденцията:

"През декември доц. Владимир Ходжев, председател на УС на БДББ, изпрати писмо за проблема до министъра на здравеопазването.  Почти 3 месеца след приемането на писмото, доц. Ходжев получи не отговор, а копие от документ, подписан от зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, и адресиран до проф. Петко Салчев, управител на НЗОК. В него се констатира сегашното положение и се казва, че: „медицинският и немедицинският персонал, който е част от структурите за извънболнична помощ, не попада в обхвата на проект BG05M9OP001-1.099-0001 - Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19“. Накрая зам.-министър Начева моли шефа на НЗОК за становище и отговор до доц. Ходжев за наличието на възможност за допълнително възнаграждение на специалистите от извънболничната помощ.

Преди броени дни доц. Ходжев е получил и писмо от проф. Петко Салчев, управител на НЗОК, чийто отговор само цитира действащи разпоредби и констатира, че не се полага допълнително възнаграждение за тези пулмолози.

От дружеството уточняват, че това е факт, с който са запознати и точно затова искат да се променят разпоредбите, за да се реши проблемът.

По този повод доц. Владимир Ходжев споделя огорчението на пулмолозите от забавената реакция и нерешения още проблем на техните колеги:

„Очаквахме бързи действия от Министерството на здравеопазването и промяна на разпоредбите. Това не се случи. Междувременно получихме горещата подкрепа на лекарската колегия на исканията ни за достойно заплащане на всички пулмолози на първа линия срещу COVID-19. Колегите медици ни подкрепят в многобройни коментари, споделяния и харесвания на публикациите ни в социалните мрежи и медиите в защита на правото на пулмолозите, работещи само в доболничната помощ, да бъдат признати за медици на първа линия и да получат допълнително месечно възнаграждение за рисковия си труд в размер на 1000 лв."

Според доц. Ходжев закъснялото писмо от зам.-министъра до шефа на НЗОК е прехвърляне на топката между институции. Полученият от НЗОК отговор не дава решение. От БДББ настояват за бързо и категорично решение на проблема. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови