Проф. Кантарджиев: Разработва се обща ваксина за грип и коронавирус

Днес се навършва една година от регистрирането на първите случаи на COVID-19 у нас

OFFNews Последна промяна на 08 март 2021 в 09:48 1322 0

Снимка Александра Маркарян, архив

Възможно е до есента коронавирусът да придобие ендемичен характер и да се появява в отделни огнища и тогава ще се ваксинираме като за грип. В момента се работи по обща ваксина за грип и COVID-19 обяви по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев в коментар за борбата с инфекцията година след появата на първия случай у нас.

"Една година по-късно, първите случаи на COVID-19 в България бяха в болниците в Габрово и Плевен. Тогава имахме само 2 работещи лаборатории, нямаше бързи антигенни тестове, нямаше над 150 лаборатории, нямаше маски, защитни облекла. Въпреки това мисля, че всичко беше под контрол. Грешката беше, че се допуснаха много хора, едната част, наричайки се лекари, другите не лекари, да създадат недоверие в обществото, а от там идва и страхът. Аз винаги си бил честен с хората, не съм скривал нищо, пред съвестта си съм чист, пред моите пациенти и пред българските граждани, пари не съм взимал за промоция за ваксини", каза проф. Тодор Кантарджиев.

Според микробиолога 85% от хората спазват мерките, 10% не ги спазват от неразбиране и неглижиране и 5% го правят нарочно и напук, което компрометира в момента.

Микробиологът посочи, че в момента всички мутации се покриват от ваксините с изключение на нигерийската. Той обаче увери, че е въпрос на месец да бъдат адаптирани ваксините и срещу него. 

Директорът на НЦЗПБ засегна и темата за отлагането на плановия прием и плановите операции.

"Не е национално решение, а на областните щабове, това сериозно компрометира здравеопазването, осигуряването на помощ на хората, има много хора с натрупани планови операции, но това се прави в интерес на здравето", подчерта проф. Тодор Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови