Проф. Кантарджиев: Няма доказани нови опасни варианти на COVID-19

Вариантът, който доминира в Китай, е същият, като циркулиращия в Европа, поясни съветникът на Столична община по здравни въпроси

OFFNews 05 януари 2023 в 15:05 1172 0

проф. Тодор Кантарджиев

Снимка Александра Маркарян

проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община по здравни въпроси

Засега няма доказани нови варианти на COVID-19, предизвикващи по-тежко прекарване на заболяването, посочи за БТА проф. Тодор Кантарджиев - съветник на Столична община по здравни въпроси, който коментира новото разпространение на вируса в Китай.

Вариантът, който е в момента в Китай, е същият като варианта, циркулиращ в Европа и в Северна Америка, каза той.

Предполага се, че по-лесно се предава от човек на човек, второ – има така нареченото имунно бягство, и трето – няма никакво доказателство, че причинява по-тежко заболяване от останалите варианти на Омикрон, отбеляза проф. Кантарджиев.

Той уточни, че симптомите на този нов вариант, който е клон на варианта Омикрон, са същите както на циркулиращия през последните месеци доминиращ вариант в Европа.

От Министерството на здравеопазването днес информираха какви са препоръките на ЕК за пътуващите до или пристигащите от Китай във връзка с COVID-19, като отбелязват, че през последните седмици броят на случаите на заболяването се е увеличил значително.

Засега по последните данни от Националния център по заразни и паразитни болести за първата половина на месец декември 2022 г. има данни за повишаване на варианта BQ.1 на Омикрон, който от 2% през ноември, през декември е 8%, каза още проф. Кантарджиев.

Той коментира и случаи, при които има загуба на обоняние, но няма доказана инфекция с коронавирус.

„При инфекции на горните дихателни пътища, свързани с ринит (хрема), се намалява възможността на обонятелния анализатор да разпознава отделните миризми и вкусове“, обясни проф. Кантарджиев.

Според него пикът на грипа у нас се очаква през февруари.

В момента в Европа и у нас доминира разпространението на сезонен грип А в двата подварианта – единият е А (H3N1), който е по-голям процент от случаите, и другият е А (H1N1), уточни той.

При грипа има по-кратък инкубационен период, както и развитие на симптомите на заболяването в рамките на два часа, но лабораторната диагноза е най-добра, припомни проф. Кантарджиев.

Той препоръча на хората да се консултират с лекар, за да предпише антивирусно лекарство, което да се взема при поява на симптомите. При случай на болен останалите членове на семейството вземат от препарата в малки дози профилактично, за да не се заразят.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II